Teroristický útok, světový virus i prezident Trump. Podívejte se, co předpověděli Simpsonovi

Simpsonovi předpověděli kandidaturu Donalda Trumpa na amerického prezidenta.

Simpsonovi přišli o postavu

Prezidentství Donalda Trumpa, teroristický útok na Světové obchodní centrum z 11. září 2001 či nepokoje v americkém Kapitolu. To je jen pár událostí, které měl podle fanoušků předpovědět animovaný seriál Simpsonovi. Podívejte se, jaké další světové události měli scénáristé predikovat.

Ačkoliv tvůrci zpochybňují status seriálu jako novodobého Nostradama, který mu přisoudili jeho fanoušci, schopnost Simpsonových předvídat zdánlivě nepředvídatelné události je často ohromující.

ČTĚTE TAKÉ: Velký návrat slavného seriálu Akta X? Scullyovou bych si zase zahrála, překvapila Andersonová

Seriál se vysílá již od roku 1989 a ve více než 700 epizodách učinili scénáristé podle fanoušků velké množství prognóz z oblasti politiky, technologií či společnosti, které se v budoucnu skutečně vyplnily. Redakce CNN Prima NEWS pro vás několik z nich vybrala.

Prezidentství Donalda Trumpa

Simpsonovi skutečně předpověděli, že Donald Trump usedne v Bílém domě už v 11. sérii, která se poprvé odvysílala v roce 2000. Epizoda se odehrává v budoucnosti, kdy na křeslo v Oválné pracovně usedla Líza. „Po prezidentu Trumpovi jsme zdědili pořádnou díru v rozpočtu,“ říká. Tvůrci se pravděpodobně inspirovali Trumpovou neúspěšnou kandidaturou za třetí stranu z roku 2000.

Jeden z tvůrčího týmu Dan Greaney ovšem uvedl pro The Independent, že miliardář Trump pro tuto epizodu dokonale zapadl do komické kategorie a v té době byla jeho přítomnost v úřadu brána jako absurdní. „Šlo o varování pro Ameriku. Potřebovali jsme vytvořit nejhorší možné podmínky pro Lízu, které nedokáže spravit. Proto jsme se rozhodli pro Trumpa,“ dodal.

Kampaň Bidena a Harrisové

U americké politiky ještě zůstaneme. Animátor a režisér Simpsonových David Silverman žertoval, že seriál „opět předpověděl budoucnost“, a to v klipu z roku 2019. Ten jako predikoval společné umístění Joea Bidena a Kamaly Harrisové na demokratické kandidátce. Ke konci epizody stojí Biden a Harrisová vedle sebe, ačkoliv společnou kandidaturu ohlásili až o rok později.

Předpověď asijského viru

V epizodě ze čtvrté série se objevila fiktivní infekční nemoc zvaná „Ósacká chřipka“. Nemoc se v seriálu začala šířit poté, co někdo zakašlal do balíčku mířícího do Ameriky. Fanoušci míní, že tak tvůrci předpověděli pandemii covidu-19, která se do světa rozšířila na začátku roku 2020 z čínského Wu-chanu. Autor scénáře popírá jakoukoliv souvislost. „Šlo jen o rychlý vtípek o tom, jak se sem chřipka dostala. Mělo to být absurdní, nemělo to děsit,“ vysvětlil Bill Oakley, který měl epizodu na starost, pro The Hollywood Reporter. Dodal, že předobrazem byla hongkongská chřipka z roku 1968.

Nepokoje v Kapitolu

Protrumpovské nepokoje v Kapitolu z 6. ledna 2021, během kterých zemřelo pět lidí, byly momentem, který šokoval svět a otřásl samotnými základy americké demokracie. Někteří fanoušci Simpsonových naznačili, že seriál tyto nepokoje nastínil v epizodě „Den, kdy zemřelo násilí“ z roku 1996. V jedné ze scén na schody Kapitolu vtrhl rozzuřený dav kreslených postaviček.

Nositel Nobelovy ceny

V epizodě z roku 2010 se Milhouse vsadil, že Nobelovu cenu za ekonomii získá finský ekonom Bengt R. Holmström. Expert ocenění společně s ekonomem Oliverem Hartem v roce 2016 skutečně získal, a to za jejich příspěvek k teorii smluv.

Útok z 11. září 2001

Simpsonovi měli podle fanoušků předpovědět tragický teroristický útok z New Yorku, při kterém v troskách Světového obchodního centra zahynuly téměř tři tisíce lidí. V jedné z epizod z roku 1997 Bart ukazuje leták, na kterém je napsáno „New York za devět dolarů“. Ihned vedle devítky se nachází známé „Dvojčata“, které vytváří číslo 11. Američané zkratku 9/11 využívají k odkazu na newyorský teroristický útok.

Japonský premiér a ryba z Fukušimy

Japonský premiér Fumio Kišida a tři ministři jeho kabinetu při snaze dokázat, že vypouštění odpadní vody z jaderné elektrárny Fukušima není závadné, zašli poměrně daleko. Veřejně totiž snědli rybu, ulovenou nedaleko elektrárny. Fanouškům to připomnělo scénu z roku 1990. V epizodě našel Bart poblíž místní jaderné elektrárny rybu se třemi očima. Marge následně panu Burnsovi v televizním projevu tříokou rybu naservírovala.

Higgsův boson

V epizodě z roku 1998 se Homer nechal inspirovat Thomasem Edisonem a začal kariéru vynálezce. V jednu chvíli napsal na tabuli rovnici, která do značné míry předpovídá hmotnost částice Higgsův boson. „Když Homerovu rovnici vyřešíte, dostanete se k číslu, které je jen o trochu větší, než je skutečná hmotnost Higgsova bosonu. Je to úžasné, protože Homer tuto předpověď učinil 14 let předtím, než byla existence částice potvrzena,“ řekl deníku The Independent fyzik Simon Singh.

Chytré hodinky

Ačkoli první komerční chytré hodinky byly na trh uvedeny až v roce 2014, jejich technologie byla zobrazena v epizodě Simpsonových z roku 1995 s názvem „Lízina svatba“. V epizodě je vidět, jak multifunkční hodinky používá Lízin budoucí ženich Hugh.

Fúze Disney-Fox

Převzetí filmové společnosti Fox firmou Disney za částku 71,3 miliardy dolarů v roce 2019 překvapilo většinu světa – ne však některé pozorné fanoušky Simpsonových. Seriál totiž fúzi Fox-Disney předpověděl už v roce 1998 ve vtipu, v němž byla studia 20th Century Fox označena jako „divize společnosti Walt Disney Co“.

Brýle Apple Vision Pro

V osm let staré epizodě s českým názvem Virtuální rodina obyvatelé Springfieldu propadnou virtuální mánii v brýlích, které nápadně připomínají zmíněný produkt značky Apple.

Lady Gaga

V epizodě 23. série z roku 2012 Lady Gaga vletěla na stadion zavěšená na lanech. Tento kousek později popová hvězda předvedla i ve skutečnosti, a to během své poločasové show na Super Bowlu v roce 2017. Na sobě navíc měla nápadně podobný outfit, jako v seriálu.

Skandál s koňským masem

Epizoda z roku 1994 obsahovala scénu, v níž je vidět, jak svačinářka Doris sype do školních jídel na Springfieldské základní škole „různé koňské části“. V roce 2013 Velkou Británií otřásl skandál s koňskou DNA nalezenou v hovězích výrobcích.

Dopis Beatles

V jedné z prvních epizod seriálu Simpsonovi dostala Marge odpověď na fanouškovský dopis, který před desítkami let poslala bývalému členovi Beatles Ringo Starrovi. Tato scéna se v roce 2013 stala skutečností pro dvě ženy z Essexu, které dostaly dopis od jiného „Beatlesáka“ Paula McCartneyho, a to 50 let poté, co se ho pokusily kontaktovat.

Projev Toma Hankse

Když Tom Hanks promluvil k národu během prezidentské inaugurace Joea Bidena, fanoušci poukázali na scénu ze snímku Simpsonovi ve filmu, která jako by daný okamžik o 14 let dříve předpověděla. „Americká vláda ztratila důvěryhodnost, a tak si půjčuje tu moji,“ řekl Hanks ve své scéně, která prý připomíná hercův proslov v televizním speciálu o jednotě Bidenovy administrativy.

Richard Branson letí do vesmíru

Mediální magnát a majitel společnosti Virgin Richard Branson se v roce 2021 vydal na cestu do vesmíru. Někteří fanoušci si následně uvědomili, že to seriál předpověděl již v epizodě z roku 2014. V ní lze vidět muže vznášejícího se ve vesmírné lodi, který se velmi podobá Bransonovi.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Seriál Vytoč mého agenta sklízí samou chválu. Příjemné překvapení, hodnotí kritička Spáčilová

Tagy: