Chci, aby se válčilo i v Česku, hlásal kulturista Grznár. Teď mu hrozí dvouleté vězení

Policisté zahájili trestní stíhání zápasníka MMA Grznára

Policisté zahájili trestní stíhání kulturisty a zápasníka MMA Filipa Grznára, který veřejně vychvaloval ruskou invazi na Ukrajinu a tvrdil, že si přeje, aby se válčilo i v Česku. Nyní mu hrozí dvouletý trest. Video umístil na sociální síť v březnu a sdílely ho stovky lidí.

„Těším se na to, až v České republice vypukne válka. Má to jednu velkou výhodu. Ve válce můžeš páchat trestnou činnost jak vzteklý, což se mi líbí, to je sen,“ řekl ve videu Filip Grznár, které sdílel před několika týdny na svých sociálních sítích. Teď toho lituje.

„Byla to věc absolutně vytržená z kontextu. Nemělo to nic společného s válkou. Pouze špatně vyjádřená metafora pod vlivem alkoholu,“ hájí se.

Byla to metafora?

Za podobné věty ale hrozí i vězení. Podněcování k válce na internetu je možné považovat za trestný čin. „Metafora měla být o tom, že vlastně žijeme v relativně nesvobodné době a bohužel velmi nešťastně jsem to přirovnával právě k válce,“ dodal Grznár.

„To video bylo extrémní a z mé strany hloupé, provokativní. Nebylo myšleno podle mého názoru tak úplně vážně, aby to mohlo mít důsledky, kterých bych se obával,“ vysvětlil advokát Miloslav Jančík. „V dnešní době není nic jistého, čili samozřejmě se obávám. Doufám že soudní řízení dopadne spravedlivě,“ řekl Grznár.

Podobné případy už ale české soudy řešily. Například lidem, kteří na sociálních sítích schvalovali teroristický útok, hrozilo až 12 let vězení. Většina těchto případů ale končí podmíněným trestem.

Tagy: