Testování seniory nevyléčí, říká Vondráček. Mnoho z nich podle něj zemřelo steskem

Radek Vondráček

PARTIE Terezie Tománkové 8.11.2020

Plošné testování v domovech důchodců seniory nevyléčí, chrání je personál. V pořadu Partie Terezie Tománkové to prohlásil předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Ten dodal, že řada seniorů zde zemřela místo na koronavirus steskem, neboť se nemohli vidět se svými příbuznými. Šéf SPD Tomio Okamura vládě vyčetl, že péči o seniory a rizikové skupiny zanedbala.

„Vláda se nesoustředila na ochranu ohrožených skupin,“ vyčetl v pořadu Partie Terezie Tománkové Okamura Vondráčkovi. Dle šéfa hnutí SPD vláda sice nařídila plošné testování v pečovatelských domech, ale nedodala jim potřebný materiál. „Vláda není schopna dodržet ani nařízení, která sama vyhlašuje,“ dodal Okamura. Podle něj chybí vize vlády, jak bude situace kolem koronaviru pokračovat například příští rok.

Vondráček v Partii prohlásil, že seniory v pečovatelských domech chrání tamní personál. „Seniory už více chránit nejde, jsou tam rozestupy, hygienická pravidla, dezinfekce,“ zmínil předseda Sněmovny. To, že plošné testování v domovech důchodců začíná až nyní, nepovažuje za tak důležité, protože „samotné testování vás nevyléčí“. Vondráček také doplnil, že řada seniorů zemřela steskem z odloučení od svých příbuzných: „Nezvládají ten tvrdý lockdown. Srpnové testování by nám nepomohlo. Problémy se objevují bez toho, aby je někdo predikoval. Z mého pohledu je najednou každý epidemiolog.“

Okamura se do vlády pustil také kvůli tomu, že dle něj sice vyhlásila určitá opatření, jak zabránit šíření koronaviru, ale zároveň s tím nevyhlásila potřebné ekonomické kroky, které by pomohly lidem. S tím však Vondráček, který je jednou z tváří vládního hnutí ANO, nesouhlasí. „Ve vládě sedí i ekonomičtí ministři a řeší to z pohledu ekonomiky. Funguje i nějaký koroNERV,“ řekl v Partii s tím, že ale zdravotní řešení koronavirové krize je v tuto chvíli prioritní. Masivní investice se prý připravují.

Oba politici se shodli na otázce, že by se měly znovu a co nejdříve otevřít alespoň první stupně základních škol. „Já jsem za to, aby se školy otevřely co nejdříve, aspoň nejnižší stupně,“ prohlásil Vondráček. Okamura s tím souhlasil a doplnil, že by také otevřel obchody v neděli.

Vláda by měla ukázat statistiku nemocných a pozitivních, říkal dříve Okamura

Tomio Okamura už dříve zpochybnil statistiky zemřelých na covid-19. Doporučil, aby u všech úmrtí s podezřením na koronavirus byla provedena pitva, a zjištěna tak příčina smrti. To se podle šéfa SPD nyní nedělá, a tak má vláda nepřesná data. Je prý také nutné rozlišovat zemřelé na covid od zemřelých s covidem.

Vláda by také měla vykazovat statistiku, kolik lidí je skutečně nemocných a nikoli jen pozitivně testovaných. Většina nakažených koronavirem totiž podle něj nemocná není. Okamura rovněž doporučil, aby se namísto pozitivity testovalo jen to, zda je člověk infekční, tedy aby se zdraví lidé nevyřazovali z práce.

Okamura je přesvědčen, že vláda svými opatřeními likviduje ekonomiku nebo omezuje ústavní práva občanů, aniž by restrikce byly podloženy tvrdými daty. Opatření se měla zaměřit na ohrožené skupiny obyvatel jako jsou lidé ve vyšším věku nebo se zdravotními problémy.

Druhou část Partie s Lubomírem Metnarem, Petrem Pavlem a Jiřím Šedivým můžete sledovat ZDE.

Tagy: