Už je to jisté. Vláda opatření zpřísní, nemůžeme zatáhnout brzdu napůl, řekl Hamáček

Jan Hamáček

Tisková konference Jana Hamáčka

Už je to jisté. Vláda v pondělí rozhodne o zpřísnění opatření. Na tiskové konferenci vedení ČSSD to řekl šéf strany a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Jak přesně bude zpřísnění vypadat, neřekl. Podle dřívějších informací by se Česko mělo řídit 4. fází systému PES. Měly by tedy zavřít hotely a restaurace, malé obchody by však měly zůstat otevřené.

„Všichni čekáte, co bude projednávat vláda. Ta situace není dobrá,“ prohlásil Hamáček. Za nárůstem počtu nakažených koronavirem podle něj stojí návrat žáků do škol a rozvolnění do pásma 3 systému PES.

„Celá řada krajů je ve stupni pět a celá ČR je na stupni 4. Je logické, že vláda opatření zpřísní. Jsme jediní, kdo má ve střední Evropě otevřené restaurace,“ uvedl Hamáček.

„Pokud by se to znovu utrhlo, připravíme velké potíže pro zdravotníky v lednu. Vláda opatření zpřísní. Nemá smysl zatahovat za tu brzdu napůl. Ruku v ruce s tím musí jít kompenzace. Očekávám, že ministr Havlíček přijde s balíčkem. Není možné nechat lidi na holičkách,“ řekl ministr vnitra.

Odchod ČSSD z vlády?

Hamáček také upřesnil svůj nedělní výrok o odchodu sociální demokracie z vlády. „Tento výrok vznikl na otázku pana moderátora a je z toho další show. Sociální demokracie si své interní otázky bude řešit sama. Co se týká atmosféry ve vládě – tam není větší problém. Jediný je ten daňový balíček. ANO začalo plnit ODS sen o rovné dani a sype peníze lidem, kteří je neutratí, ale odnesou je do bank,“ zlobil se Hamáček.

V neděli v ČT Hamáček prohlásil: „Rozhodně ve vládě zůstaneme po dobu nouzového stavu, protože pokládat tu vládu v současné situaci považuju za nezodpovědné. Pak se poradíme, co dál.“ Nouzový stav nyní v České republice platí do 23. prosince. Vláda původně chtěla datum 11. ledna, to ale Sněmovnou neprošlo.

Babiš Hamáčkovi vzkázal, že sociální demokracii ve vládě nedrží. „Jestli má ČSSD se svou účastí v menšinové vládě problém, tak ať klidně odejde a přestanou o tom donekonečna mluvit,“ reagoval premiér pro ČTK. Už na konci listopadu Babiš prohlásil, že by vláda pokračovala i bez ČSSD.

„Pokud by skončili, tak bych se sebral, vzal s sebou na Hrad pět jmen a vláda by pokračovala. V době, kdy nás ohrožuje koronavirová pandemie, země potřebuje funkční kabinet,“ řekl Babiš pro Právo.

Koaliční smlouva ANO a ČSSD, kterou strany podepsaly v roce 2018, však stanovuje jiný postup. V případě, že by pět ministrů jmenovaných za ČSSD podalo prostřednictvím předsedy vlády demisi do rukou prezidenta, musel by Babiš do sedmi dnů podat demisi také a s ním všichni ministři za ANO. Babiš by ale podle vyjádření podal demisi jen v případě, že by Sněmovna vyslovila vládě nedůvěru.

Atmosféra mezi vládními ANO a ČSSD zhoustla kvůli daňovým změnám, konkrétně kvůli zrušení superhrubé mzdy a změnám v daňových sazbách, které babišovci prohlasovali spolu s ODS, KSČM a SPD. Hamáček předložil vlastní návrh, ten ale neprošel. K opuštění vlády vyzval například hejtman Pardubického kraje a někdejší místopředseda ČSSD Martin Netolický.

Tagy: