Na antigenní testy nemáme čas, musíme učit, shodují se pedagogové

Testování

Učitelé nemají zájem o antigenní testy

Učitelé o antigenní testy na koronavirus v drtivé většině nemají zájem. Řada odběrových míst totiž funguje v době, kdy musejí vyučovat. Část z nich se také odmítá nechat testovat v případě, že oni sami ani nikdo z jejich okolí nemá příznaky. Přednostní testování učitelů začalo v pátek a pokračovat by mělo do 18. prosince.

„V naší škole se pro antigenní testy rozhodli jenom dva ze všech 55 pedagogických pracovníků školy,“ říká ředitelka ZŠ Eden Jana Churáčková, která ale připomíná, že zaměstnanci můžou do 18. prosince změnit názor.

„Odběrová místa jsou kolikrát časově dost vzdálená. Testování je navíc v naprosté většině krajů plánováno na dopolední hodiny. Tedy v době, kdy učitelé učí. Je tak pro ně velmi obtížné se ze školy uvolnit,“ vysvětluje prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý. Podle něj bude zájem o testy ze stran školních pracovníků maximálně třetinový.

Celková čísla pedagogů registrovaných na antigenní testy zatím lze jen odhadovat. Učitelé dostanou u svých ředitelů potvrzení, že pracují na škole, a s ním potom půjdou na odběrové místo. Například v hlavním městě je takových stanic „pouze“ šest.

„Dalším velice častým argumentem je, že když nemáme žádné příznaky a ani v našem okolí nevíme o nikom, kdo by byl pozitivní, nevidíme důvod se testovat,“ objasňuje reakce učitelů ředitelka Churáčková.

Tagy: