Votápek: Ukrajinci dělají zázraky. Chtěl bych vidět, co by na jejich místě zmohl Bundeswehr

Bývalý generální konzul v Petrohradě Vladimír Votápek

360° 24.8.2023

Ukrajinský postup je neuvěřitelný. Rusové mají početní převahu i letectvo, ale obránci přesto jdou dál, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý generální konzul v Petrohradu Vladimír Votápek. Bezpečnostní analytik Milan Mikulecký však upozornil, že ačkoli je protiofenziva úspěšná, válka bude podle něj trvat ještě několik let. Vývoj podle expertů neovlivní ani smrt velitele Vagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina.

„Ukrajinci předvádí úplně zázračné věci. Jejich jednotky útočí proti nepříteli, který má početní převahu, má za sebou letectvo, ať už stíhací, nebo vrtulníkové, má své sektory kryté křížovou palbou, to je prostě neuvěřitelné,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Votápek.

ČTĚTE TAKÉ: Prigožinův letoun před cestou absolvoval nejasnou opravu, popsala letuška. Pak zemřela

Rýpl si také do západních armád, které občas hodnotí protiofenzivu jako příliš pomalou. „Jejich postup porušuje vojenské zákony. Sice za cenu krvavých ztrát, ale pomalu postupují. To je prostě neuvěřitelné a všechny západní armády, které je občas kritizují, bych chtěl vidět, jak by si vedly v takovéto situaci,“ řekl, přičemž konkrétně jmenoval Bundeswehr.

Mír v nedohlednu

Protiofenziva je úspěšná také podle bývalého poradce na ministerstvu obrany Mikuleckého. Nicméně upozornil, že mír není zcela v dohledu. „Je nutné neustále opakovat, že válka neskončí letos ani příští rok. Ona bude trvat dlouho a skončí okamžikem, kdy budou osvobozena všechna okupovaná ukrajinská území, včetně Krymu. Bude to ale dlouhodobý proces na několik let,“ zmínil.

Čtvrteční událost z poloostrova Krym bude mít pro Rusy podle Votápka jeden zásadní vojenský dopad. „Rusové musí posílit ochranu dlouhých stovek kilometrů hranice na pobřeží, která byla úplně odkrytá. Tím samozřejmě oslabí svoje vojska na frontě nebo za ní,“ dodal v pořadu 360° bývalý diplomat.

Poloostrov, který v roce 2014 anektovali Rusové, se ve čtvrtek ráno stal místem speciální ukrajinské operace. Několik jednotek obránců se na něm vylodilo, načež došlo k bitvě s ruskými okupanty. Ukrajinci se poté stáhli. Rozvědka později Telegramu uvedla, že všechny cíle akce byly splněny.

Podle Mikuleckého se situace na frontě zásadně nezmění ani po smrti šéfa Vagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina. Dopad by však mohla mít na situaci v Africe, kde žoldnéři působí. „Pokud bude svobodný svět schopen zareagovat a nenechá bublinu, která po vagnerovcích v Africe zbyde, zaplnit například Čínou a bude schopen se tam angažovat, tak by toto mohl být krok pozitivním směrem,“ doplnil expert. Prigožin zřejmě zahynul ve středu večer po pádu letadla, na jehož palubě se měl nacházet.

PODÍVEJTE SE NA ZÁBĚRY Z VÁLKY: Ukrajinským jednotkám se na Krymu podařilo zničit ruskou protiletadlovou zbraň

Tagy:
letadlo válka Afrika Ukrajina CNN Prima NEWS Petrohrad Krym Vladimír Votápek Čína Vagnerova skupina ruská invaze na Ukrajinu Bundeswehr Jevgenij Prigožin protiofenzíva Milan Mikulecký