The Cocktail Balance 2.0: Moderní příručka barmana aneb Od umění k vědě

Očekávané pokračování knihy The Cocktail Balance 2.0 od Stanislava Harciníka je připraveno k vydání v polovině listopadu. Moderní příručka pro barmany rozdělená do tří částí – teoretické, praktické a inspirativní – pokrývá na 290 stranách všechny aspekty této profese. V teoretické části Harciník servíruje poznatky, které získal vlastní zkušeností, od kreativity až po výpočet nákladů na koktejl, dělí se o metody, postupy a body, které je třeba mít na paměti. Zážitek hosta je rovněž nesmírně důležitý a řada kapitol se zabývá různými aspekty, které ho ovlivňují, včetně pohostinnosti, designu či neurogastronomie.

Praktická část se nejprve věnuje začátečnickým i pokročilým nástrojům a technikám při výrobě koktejlů, od jemných detailů jednoduchého míchání až po nauku o sycení oxidem uhličitým, a jak na to, od různých způsobů infuze až po sous pression. Poté následuje přehled koktejlových ingrediencí, který zahrnuje ty, jež mohou být součástí koktejlu – od ledu a organických kyselin až po enzymy a fermenty. Na závěr praktické části jsou uvedeny recepty. Upozorňuje na 15 ingrediencí, přičemž každá ingredience má třísložkové recepty a dva koktejlové recepty, které jsou navrženy tak, aby se využilo co nejvíce ingredience, snížilo plýtvání a zvýšila efektivita. Harciník využívá známé rostliny inovativním způsobem, například kopřivu, dýni, angrešt a černou rýži.

ČTĚTE DÁLE: Whisky z celého světa, půlmilionová lahev i koktejl à la svíčková. Velkolepý festival ovládl podzim

V poslední části se 12 slovenských barmanských legend, které se prosadily v celosvětovém měřítku, podělí o své příběhy a poselství či filosofii, aby nabídli inspiraci každému čtenáři. Jde například o Zuzanu Červeň-Kromkovou, Adriana Michalčíka a Maroše Dzuruse. A konečně, poznámky na zadní straně obsahují základní recepty a postupy, které doplňují hlavní část knihy. Text doprovázejí úchvatné fotografie Adriána Chrzana koktejlů stylizovaných do skleniček na míru od slovenských sklářských designérů.

„S první knihou bylo mým cílem zpřístupnit barmanství každému. S knihou The Cocktail Balance 2.0 se věnuji umění a vědě o barmanství. Stále se snažím učit se a rozvíjet, ale hlavně se o to podělit s veřejností. Jsem opravdu potěšen a zvědav, jak může druhá kniha přispět barmanské komunitě,“ uvádí Harciník.

Kniha je k dispozici na webových stránkách The Cocktail Balance. Kromě toho bude vydána jako elektronická kniha ve slovenštině a distribuována zdarma do škol v oboru pohostinství s cílem pozvednout a posunout vpřed barmanské řemeslo na Slovensku jako výsledek filozofie autora, kterou je vracení peněz místní barové komunitě.

Tagy:
hobby alkohol kniha recept volný čas barman bar koktejl příručka ingredience Za barem produkty a služby ekonomika, obchod a finance spotřební zboží nápoje a potraviny životní styl a volný čas zájem o jídlo a pití Stanislav Harciník The Cocktail Balance 2.0