Zelenskyj prolomil mlčení o tvrdém útoku na Rusko. Kreml odpověděl nálety na srdce Ukrajiny

Ukrajinské síly v Kurské oblasti zlikvidovaly ruské vojenské kolony.

Rusové zaútočili letecky na Kyjev a okolí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poprvé od vpádu armády do ruské Kurské oblasti přiznal, že ukrajinské jednotky provádějí tuto ofenzivu. V televizním vyjádření uvedl, že se podařilo konflikt přesunout i na území agresora, píše web BBC. Rusové v noci na neděli zahájili letecký útok na Kyjev a na východ země. Na předměstí ukrajinské metropole zemřeli v souvislosti s ostřelováním pětatřicetiletý muž a jeho čtyřletý syn.

O ukrajinské ofenzivě na území Ruska promluvil Zelenskyj poprvé v televizním vyjádření ze sobotního večera. Zdůraznil, že jednotky „tlačí válku i na území agresora“, připomíná web BBC.

K TÉMATU: Když Rus vítězí, tak nejedná, zdůraznil Bříza. Ukrajina chce ukázat, že ještě neprohrála, dodal Vojáček

Výpad za ruskými hranicemi překvapil okupační armádu. Z Kurské oblasti proto před boji utekla řada civilistů: Z příhraničních částí Ruska bylo evakuováno přes 76 tisíc obyvatel. Zelenskyj poděkoval v proslovu ukrajinským jednotkám a dodal, že akci předem konzultoval s vrchním velitelem ozbrojených sil Oleksandrem Syrskym.

„Ukrajina dává najevo, že dokáže obnovit spravedlnost nezbytným tlakem na agresora,“ pronesl Zelenskyj. Rusové mezitím odpověděli masivním leteckým útokem na Kyjev a celou východní Ukrajinu.

Starosta metropole Vitalij Kličko v neděli ráno na Telegramu informoval o tom, že protivzdušná obrana je v pohotovosti, a doporučil obyvatelům, aby se přemístili do krytů. Při nočním ostřelování zahynuli pětatřicetiletý muž a jeho čtyřletý syn.

O obětech informovala s odvoláním na záchranáře agentura AFP, podle které byli další tři lidé vážně zraněni, když trosky ruské rakety zasáhly obytnou budovu na východním předměstí metropole. Mezi zraněnými je podle agentury Reuters 13leté dítě.

Svědci uvedli, že v Kyjevě slyšeli nejméně dva výbuchy, které zněly jako zásahy ukrajinské protivzdušné obrany. Podle AFP se v centru a na východě Kyjeva ozvaly výbuchy, rozezněla se letecká siréna a na obzoru byly vidět nejméně dva světelné záblesky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Totální likvidace ruského konvoje. Po útoku Ukrajinců zbyly ohořelé vraky s těly, ukazuje video

Tagy:
zranění armáda raketa dítě Ukrajina oběti Rusko Kyjev protivzdušná obrana Vitalij Kličko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu Kurská oblast ofenziva Oleksandr Stanislavovyč Syrskyj předměstí letecký útok