Votápek: Rusko při ukrajinském výpadu zaspalo. Strategicky to nic neznamená, řekl Zaorálek

Proukrajinské síly pronikly do příhraničí Ruska.

360° (221)

Postup ukrajinských jednotek v Kurské oblasti Rusy zaskočil, pronesl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý generální konzul v Petrohradu Vladimír Votápek s tím, že ruská rozvědka zaspala. Podle exministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (SOCDEM) stojí za výpadem Ukrajiny politické rozhodnutí. Politik také namítl, že se z hlediska dlouhodobé strategie nejedná o žádnou změnu.

Votápek zmínil, že ukrajinský postup v Kurské oblasti v Ruské federaci je zajímavý tah ze strany Kyjeva. „Ve válce musíte dělat to, co nepřítel nečeká. Rusové něco takového nečekali. Jejich rozvědka naprosto zaspala,“ podotkl diplomat v pořadu 360°.

K TÉMATU: Zasáhne Rusko jadernými zbraněmi své území? Moskevský propagandista naznačil šílený plán

Ukrajině tento strategický podnik podle něj přinesl body. „Hodnotím to velmi pozitivně,“ shrnul Votápek. Na nepříjemnosti, které tato akce ukrajinské armády přinesla do nejvyšších pater Kremlu, upozornil i Zaorálek, ovšem současně poznamenal, že ruské jednotky letos uzmuly dvojnásobek území, jež loni získala Ukrajina.

„Akce v Kurské oblasti je pokusem zvrátit nepříznivou situaci, která na Ukrajině vznikla nedostatkem lidské síly a munice. Někteří zahraniční experti dokonce kritizují Kyjev, že jde o mrhání silami, které by bylo možné nasadit ve strategicky důležitých místech,“ uvedl exministr ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle něj stálo za vším politické rozhodnutí. „Není jasné, zda šlo v ukrajinské armádě o koordinovaný útok. Panují značné nejasnosti, zda na tom všem byla shoda. Strategicky se však nejedná o žádnou změnu,“ shrnul Zaorálek.

Bývalý konzul však namítl, že je pochopitelné, že Ukrajinci svůj plán nekonzultovali se spojenci. „Rusové obsadili více území z toho důvodu, že Západ stále nedostatečně podporuje Ukrajinu. Přemýšlíme, jaký typ tanku dodat, radíme, s čím nesmí obránci střílet za hranice. Neustále je nutíme, aby bojovali s jednou rukou svázanou za zády,“ zdůraznil.

Ukrajinci se podle amerického Institutu pro studium války dostali až 10 kilometrů hluboko do ruské Kurské oblasti. Dokazují to geolokační záběry pořízené v úterý a ve středu. Starosta města Sudža Vitalij Slaščev označil atmosféru za „velmi napjatou“. Ruské úřady již zvýšily ochranu jaderné elektrárny v oblasti.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tajná mise Ukrajinců u Krymu. Speciální jednotka nepříjemně překvapila Rusy, tvrdí Kyjev

Tagy: