Špičkové tanky Leopard 2: Co všechno umí obrněné bestie, které míří do české armády?

Světová tanková špička, která skokově překonává zastaralou českou techniku ze sovětských dob. Česká armáda konečně obdržela první bojový tank Leopard 2, který v některých aspektech předčil i americké protějšky M1 Abrams. Postupně by moderní německé obrněné šelmy měly nahradit výrazně dosluhující, ale stále bojeschopné tanky T-72M4CZ. Co vše dokážou stroje od našich západních sousedů?

Armáda v Přáslavicích na Olomoucku převzala první z tanků Leopard 2, které Česku věnovalo Německo za vojenskou pomoc Ukrajině. Celkem v dalších měsících získá 14 starších bojových tanků Leopard 2A4 a jedno vyprošťovací vozidlo. Symbolický klíč od tanku převzala od zástupce německého ministerstva obrany ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Podle vojenského analytika a bezpečnostního experta Lukáše Visingra jde o jedny z nejlepších tanků, které jsou na současném trhu k mání. „Pokud se budeme bavit o nejmodernějších verzích A7, ty už patří na světovou špičku,“ řekl redakci CNN Prima NEWS. Ačkoliv nemá Leopard 2 tak bohaté bojové zkušenosti jako hojně nasazovaný americký páteřní tank M1 Abrams, mnozí specialisté na moderní zbraně nešetří na německý stroj chválou.

Když v roce 1979 poprvé vešel Leopard 2 do aktivní služby, v mnoha ohledech předčil své konkurenty. Jako první tank západních armád se mohl chlubit kanónem ráže 120 milimetrů. Díky hladkému vývrtu se stroj dočkal vyšší rychlosti střelby a delšího dostřelu do pěti kilometrů. Leopard 2 tak dokázal pálit na nepřátelské pozice z nadstandardně velké vzdálenosti. Německá hlaveň navíc byla přesnější, což byl důvod, proč Američané nakonec rovněž přesedlali na kanón s hladkou vývrtkou.

Nejnovější varianty Leopardů 2 přišly s lepším, šípovitě tvarovaným plátovým pancířem, zvýšenou ochranou posádky proti protitankovým střelám i minám nebo vyspělejším informačním systémem.

Řidič se rovněž dočkal vylepšeného noční vidění, střelci zase stabilizované hlavně, lepšího kulometu a 40mm automatického granátometu. Všechny modely také disponují digitálním systémem řízení palby, kterému pomáhají laserové dálkoměry.

Velkou výhodou je také skutečnost, že německý páteřní tank od společnosti Krauss-Maffei Wegmann mají ve výzbroji i další evropské státy, jako jsou Rakousko, Polsko, Maďarsko, Švédsko či Finsko. V rámci vojenských cvičení či společné obrany proti vnějšímu nepříteli to znamená i jednodušší kooperaci napříč zeměmi. „V rámci Evropy je to téměř standardní tank, což je důležité pro spolupráci se spojenci,“ podotkl Visingr.

Možné nedostatky? Hmotnost či početnější osádka

Dodnes je česká armáda vyzbrojena asi třemi desítkami modernizovaných tanků sovětského původu T-72M4CZ, v roce 2020 vláda rozhodla o jejich dalším technickém zhodnocení za asi miliardu korun.

S jejich náhradou ovšem původně počítala ve druhé polovině 20. let – dnešní optikou už jde sice o bojeschopný, ale poněkud zastaralý stroj, alespoň v porovnání s páteřními tanky západních armád. Ve skladech má ČR také několik desítek nemodernizovaných strojů T-72, přičemž část z nich české zbrojařské firmy za podpory vlády darovaly Ukrajině.

Ani náhrada za moderní německé obrněné šelmy se ovšem neobejde bez potenciálních problémů. „Tím prvním je hmotnost. Poslední verze Leopardů 2 nejsou daleko od 70 tun. Což je problém, protože naše současné tanky T-72M4CZ mají něco přes 40 tun, čili budeme potřebovat těžší vyprošťovací techniku. Už v první vlně bychom měli obdržet 14 bojových a jeden vyprošťovací tank. Předpokládám, že v podobném poměru to bude i u těch modernějších verzí. Dále budeme potřebovat koupit jiné podvalníky pro převoz tanků po silnici,“ upřesnil na dotaz redakce Visingr.

Dalším možným problémem by mohla být samotná osádka. České tanky T-72M4CZ obsluhují celkem tři lidé, jelikož jsou osazené nabíjecím automatem. Leopard 2 je ovšem čtyřmístní, jelikož počítá s lidským nabíječem.

„Naše armáda bude muset zkrátka vycvičit tankové nabíječe. To je profese, která u nás už dlouho není – čili bude se muset znovu zavést. Rotu o deseti tanků obsluhuje v našem prostředí 30 lidí. V momentě, kdy budeme mít Leopardy 2, už půjde o 40 vojáků. Těch 10 proto musí armáda někde nabrat a vycvičit. To je zvládnutelné a vlastně bych neřekl, že tím tank trpí. Neoznačil bych to za slabinu,“ dodal závěrem Visingr.

Ministerstvo v květnu avizovalo, že zahájí jednání o nákupu dalších až 50 tanků Leopard nejnovější verze 2A7+. V úterý Černochová řekla, že resort zpracovává studii, která se týká budoucího nákupu nových tanků. Varianta nákupu Leopardů 2 se podle ní nabízí, nevyloučila ale ani například oslovení Jižní Koreje, která nabízí stroje K2 Black Panther.

Tagy:
armáda tank Německo Polsko tanky modernizace Ukrajina zbraně ODS ministerstvo obrany Jana Černochová Česko Armáda ČR Armáda České republiky Ministerstvo obrany České republiky bojová technika T-72 Leopard 2