Detaily případu tonoucích dívek v Ostravě: Přijely na výměnný pobyt a ignorovaly plavčíky

Dvě 19leté dívky, které se minulý týden topily na koupališti v Ostravě-Porubě, byly podle informací deníku Blesk v Česku na výměnném pobytu z Vietnamu. Údajně neuměly plavat a ignorovaly instrukce plavčíků. Jednu z nich se doktorům bohužel nepodařilo zachránit, druhá stále bojuje o život.

Dívky podle zjištění deníku Blesk neuměly plavat, neměly ani plavky a do vody lezly oblečené, později ve spodním prádle. Při tom měly ignorovat opakované zákazy plavčíků. K tragickému incidentu prý došlo poté, co jedna z dívek vdechla vodu a začala se topit. „Druhá, o dost menší, jí šla na pomoc, ale ta první ji v panice a pudu sebezáchovy stáhla za sebou pod vodu,“ popsal Blesku jeden ze svědků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hrůzná havárie v Německu: Matka umírala před zraky dětí, ty skončily ve vážném stavu

Topící se dívky z vody vytáhli další návštěvníci koupaliště, kteří se je do příjezdu záchranářů pokoušeli oživovat. „Jedné z pacientek musel být podán defibrilační výboj. Během deseti minut se u jedné a poté u druhé podařilo obnovit spontánní krevní oběh. Se zajištěnými dýchacími cestami a na umělé plicní ventilaci je pak záchranáři předali do další péče na urgentním příjmu Fakultní nemocnice Ostrava. Stav pacientek byl v té době kritický,“ uvedli záchranáři v tiskové zprávě. Jedna z nich nedlouho poté zemřela.

Koupaliště pochybení odmítá

Podle Blesku byly na koupališti se skupinou krajanů. Kde se ti během neštěstí nacházeli, není jasné. Moravskoslezský Deník citoval mluvčího provozovatele koupaliště, který sdělil, že se dívky koupaly v nestřežené zóně.

Vina podle provozovatele není na straně koupaliště ani plavčíků. „Vzhledem ke skutečnosti, že uvedená událost je předmětem vyšetřování Policie ČR, nejsme bohužel oprávněni poskytovat konkrétní informace. Můžeme pouze uvést, že dle našeho názoru nedošlo ze strany společnosti Sareza k jakémukoliv pochybení,“ zmínila Lenka Papajová, mluvčí Sarezy, která koupaliště provozuje.

Případem se stále zabývají kriminalisté, kteří prověřují veškeré okolnosti, probíhají také výslechy zúčastněných osob. „S ohledem na tragickou událost a rodiny se více vyjadřovat nebudeme,“ uvedla k případu mluvčí policie Eva Michalíková.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Riskoval život kvůli dívce, pod níž se probořil led. Darujte Dominikovi Srdce pro hrdinu

Tagy: