Reforma penzí není plně srozumitelná, zbyl prostor pro přestřelky, míní Jelínek. Viní i ANO

Lukáš Jelínek byl hostem pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Politolog Jelínek o důchodové reformě a tématech eurovoleb

Pracovních míst bude kvůli robotizaci ubývat, přesto se nás vláda snaží co nejdéle udržet v zaměstnání. Ve vysílání CNN Prima NEWS to pronesl politolog Lukáš Jelínek. Opozičnímu hnutí ANO vyčetl, že během minulé vlády nenavrhlo vlastní penzijní reformu.

Opozice se podle Jelínka pokusí udělat z voleb do Evropského parlamentu referendum o vládě Petra Fialy (ODS). „Klání o křesla v europarlamentu ovládnou emotivní témata, ke kterým má každý co říct. Penzijní reforma k nim šikovně zapadne,“ poznamenal v pořadu Nový den.

K TÉMATU: Koalici Spolu se útok na ANO vymstí, tuší politologové. Mluví o primitivnosti a zoufalství

Změna v důchodovém systému podle politologa dopadne výrazně již na současné penzisty. „Musí počítat s pomalejší valorizací. Na ty, kteří se do důchodu teprve chystají, čeká nižší vyměřovací základ. Myslím, že by vláda měla o tomto tématu s občany více hovořit, jelikož některé aspekty změny nejsou snadno pochopitelné,“ podotkl.

„Na jedné straně se nás Fialův kabinet snaží udržet co nejdéle v pracovním procesu a razí prodloužení věku odchodu do důchodu, na druhé straně ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že zanikne zhruba 300 tisíc pracovních míst a v případě dosažení milionu dojde k výrazné změně náplně, a to kvůli robotizaci a digitalizaci,“ připomněl Jelínek.

„Práce tak bude ubývat, ale přesto budou muset lidé v zaměstnání strávit více času. Bude to komplikovaný oříšek nejen pro zaměstnavatele, ale i pro politiky,“ zdůraznil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jednání mezi vládou a opozičním hnutím ANO prý přišlo až na poslední chvíli. „Zástupci ANO si nejspíše spočítali, že pro ně není výhodné s vládou jednat o tak nepopulárním tématu, a proto dali od celé věci ruce pryč,“ poznamenal Jelínek s tím, že nyní „zbývá prostor pouze pro slovní přestřelky“.

Podle politologa je pochopitelné, že opoziční hnutí nepředložilo návrh v tomto volebním období. „ANO se dá ale vyčíst, že tento krok neučinilo za své vlády. Za exministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (SOCDEM) dokonce vznikla komise pro spravedlivé důchody vedená Danuší Nerudovou a došlo i ke konsenzu. Nakonec ale vše zamázl tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO),“ řekl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Májové oslavy doprovodily i slovní přestřelky. Bývalý premiér Jiří Paroubek se dostal do konfliktu s jedním z odpůrců

Tagy: