TOP 09 vymyslela plán, kam „uklidit“ Kalouska. Ten ho však bude bojkotovat, trvá na Bruselu

TOP 09 ve čtvrtek odpoledne rozhodne, jestli do evropských voleb nominuje svého zakladatele a expředsedu Miroslava Kalouska. Pokud by měl za topku opravdu kandidovat, hrozí však rozpad kandidátky Spolu. Redakce CNN Prima NEWS zjistila, že vedení strany má plán – Kalouskovi chtějí nabídnout ústupek, a to kandidaturu do Senátu. Tu už však Kalousek v minulosti odmítl a zájem nemá ani teď.

Čtvrteční jednání výkonného výboru TOP 09 bude pod drobnohledem – výsledky budou sledovat hlavně lidovci a ODS. Právě těm by Kalouskova kandidatura do Bruselu vadila a mluví se o tom, že by se mohla rozpadnout kandidátka Spolu. To by mohlo mít zásadní dopad i na další volby, včetně klíčových sněmovních v roce 2025.

Kalousek má však pro kandidaturu do evropských voleb 11 krajských nominací včetně pražské organizace TOP 09. Podle informací CNN Prima NEWS se výkonný výbor přikloní k rozhodnutí Kalouska na kandidátku nedat. „Místo toho dostane nabídku, aby za TOP 09 kandidoval do Senátu,“ řekl CNN Prima NEWS jeden ze členů výkonného výboru.

Do Senátu nechci, říká Kalousek

To však Kalousek odmítne, jak už to jednou v minulosti udělal. „Do rozhodnutí výkonného výboru se nebudu k volbě vyjadřovat. Ale na jaře už jsem jasně vysvětlil, proč chci kandidovat do europarlamentu a proč nebudu kandidovat do Senátu. Na tomto stanovisku se vůbec nic nemění,“ sdělil CNN Prima NEWS Kalousek.

Někteří z užšího vedení topky si myslí, že by se ale Kalousek nakonec na kandidátce přece jen mohl objevit. „Vedou se o tom interní diskuse všemi směry. Probírali jsme to také na krajském výboru v Olomouckém kraji a jdu tam v podstatě hodně otevřený a uvidím podle argumentů na místě. Všechny varianty mají svá pro a proti,“ řekl CNN Prima NEWS Radovan Auer z olomoucké organizace.

„Jsme si vědomi, že je to položené tak, že buď Kalousek, nebo společná kandidátka Spolu. Výkonný výbor je nevyzpytatelný tím, že je v něm 40 lidí, takže se těžko předjímá, který názor převáží,“ dodal Auer.

„Samozřejmě si uvědomujeme, že by to mohlo ohrozit spolupráci v rámci koalice Spolu. Uvidíme, jak bude jednání výkonného výboru vypadat a s čím tam pan Kalousek přijde. Přeci jenom je to stále jeden z nejvýraznějších politiků,“ řekl redakci další člen výboru, který si nepřál být jmenován.

Malý puč proti Pekarové?

Politolog Jan Kubáček předpokládá, že TOP 09 nakonec Kalouska na kandidátku nezařadí, protože by to rozbilo celý její koncept. „TOP 09 by musela jít do voleb sama a byl by to velký tlak například i na nominanta Luďka Niedermayera, jestli by takovou kandidátku byl ochoten podpořit. Pokud by byl Miroslav Kalousek nominován, byl by to takový malý puč, kdy by se ukázalo, že Markéta Pekarová Adamová nemá pevnou pozici v rámci strany a většinu ve výkonném výboru, což by pro ni bylo alarmující,“ řekl pro CNN Prima NEWS politolog.

Podle Kubáčka není vyloučeno, že chce Kalousek situaci vyhrotit záměrně. „Jde vidět, že má vůli do toho jít, a tím se ukazuje, že se s Markétou Pekarovou už neshodne. Chce si zmapovat terén a případně veřejně ukázat, že už to není jeho TOP 09, jelikož nepodporuje otce zakladatele,“ doplnil.

Nad váháním topky se podivují někteří komentátoři. Šéfredaktor webu Echo 24 Dalibor Balšínek ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že jednání koalice považuje za absurdní. „Oni se obávají dát na kandidátku někoho, kdo by mohl uspět. Nic nevyjadřuje větší absurditu uvažování vlády než tento moment,“ prohlásil.

Kalousek nicméně v posledních měsících často okopává kotníky vládě a patří k jejím kritikům. Někomu by se tak mohlo zdát zvláštní, proč by chtěl pod hlavičkou Spolu kandidovat do europarlamentu. Podle některých členů koalice Spolu se tím politický matador Kalousek jen dobře baví.

O kandidátku Spolu do evropských voleb stáli hlavně premiér a předseda ODS Petr Fiala, šéfka topky Markéta Pekarová Adamová i předseda lidovců Marian Jurečka. Proti se stavěli hlavně europoslanci ODS v čele s Alexandrem Vondrou, kteří argumentovali rozdílnými politickými programy stran na evropské půdě. Koalice Spolu se nakonec na společné kandidátce domluvila, ale chybí na ni například dosavadní výrazný europoslanec ODS Jan Zahradil, který byl nepřijatelný pro část TOP 09 a lidovců.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT. Miroslav Kalousek byl hostem druhé části Partie Terezie Tománkové. Podívejte se na video.

Tagy: