Vztek nad ztrátou tolika mladých, řekl Pavel ke střelbě. Fiala oznámil státní smutek

Petr Pavel

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Bezpečnostní složky ujistily Petra Fialu (ODS), že mají situaci po střelbě na Filozofické fakultě UK plně pod kontrolou a občanům nehrozí žádné nebezpečí, řekl premiér. Při střelbě zemřelo 15 lidí včetně útočníka, uvedla policie. Záchranná služba ošetřila 11 vážně, osm středně a pět lehce zraněných, všechny převezla do nemocnic. Střelec je po smrti. Podle informací CNN Prima NEWS byl pachatel studentem fakulty a před incidentem na škole zavraždil svého otce. Policie už evakuovala celou budovu Filozofické fakulty a provádí tam pyrotechnickou prohlídku. V Česku bude kvůli tragickému incidentu vyhlášen na sobotu 23. prosince státní smutek. Státní vlajky budou spuštěny na půl žerdi.

První informace o zásahu zveřejnila policie v 15:17. Před 16. hodinou dodala, že pachatel byl zneškodněn. Podle informací CNN Prima NEWS vylezl na ochoz, střílel po policistech a pak se sám střelil do krku. Předtím stihl zabít 14 lidí, dalších 11 zranil těžce a nejméně 13 středně těžce a lehce. Podle pracovnice fakulty se střílelo ve čtvrtém patře budovy a lidé ze školy byli evakuováni do protější budovy Rudolfina.

ČTĚTE TAKÉ: Otazníky kolem vražd v Klánovicích. Kriminalistku zaráží hned několik okolností případu

Krátce po poledni obdržela policie informaci o tom, že 24letý muž z obce Hostouň na Kladensku měl odjet do Prahy s tím, že si chce vzít život, řekl policejní prezident Martin Vondrášek. Posléze byl v obci nalezen mrtvý otec podezřelého ze střelby na FF UK. Relativně rychle podle Vondráška policie zjistila, že je studentem fakulty. V domě měl být podle informací CNN Prima NEWS nastražen výbušný systém.

Policie měla informaci o tom, že střelec bude mít přednášku v ulici Celetná. Evakuovala proto tamní budovu, střílelo se nakonec v budově na náměstí Jana Palacha. „Zjistili jsme, že v objektu Filozofické fakulty v Celetné ulici má mít ve 14 hodin přednášku. Proto jsme bezodkladně přijeli do Celetné ulice do objektu fakulty, kde jsme provedli evakuaci, kterou jsme ukončili ve 14:22 a prováděli jsme další pátrací úkony po tomto muži. Ve 14:59 jsme obdrželi první informaci o střelbě v budově Filozofické fakulty na Palachově náměstí,“ uvedl Vondrášek.

„Do p*dele, teď jsem se málem pos*ala. Tak tohle jsem nezažila, všude policisté s pistolemi. Vyhnali nás ze školy a řvali: ‚Ruce nahoru!‘,“ sdělila CNN Prima NEWS studentka, jež byla přímo v budově během výuky. Zaznělo nejméně 20 výstřelů, řekl pro CNN Prima NEWS člen pedagogického sboru, který byl uvězněn v kabinetu.

Pachatel se podle policie zřejmě inspiroval obdobnou hrůznou událostí v Rusku. V budově Filozofické fakulty i večer pokračovaly pyrotechnické prohlídky, nic ale podle policie nenasvědčuje tomu, že střelec měl komplice.

Na místo přijel ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Neexistuje žádná indicie, že by střelba na FF UK v Praze měla jakoukoli spojitost s mezinárodním terorismem, řekl. Útok zaskočil i další politiky, včetně světových.

Organizace In Iustitia spustila krizovou linky pro přeživší, svědky a blízké obětí střelby na Filozofické fakultě UK. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 773 177 636.

Tagy:
smrt střelba Jan Palach ministr vnitra střecha Praha Filozofická fakulta Univerzity Karlovy filozofická fakulta