Dojemné vzpomínky na Radka Ptáčka: Král psychologie a strážce dětských duší, smutní osobnosti

Profesor psychologie Radek Ptáček v podcastu ON TOPIC

Zemřel psycholog Radek Ptáček

Radek Ptáček nebyl jenom světově uznávaným expertem v oblasti dětské psychologie, ale především člověkem, kterého si lidé vážili pro jeho empatii, pochopení a lidskost. Jako na člověka, který měl kromě obdivuhodné hromady titulů především dobré srdce, na něj vzpomínají lidé, kteří s ním přišli do kontaktu.

„Život je neuvěřitelně křehký. Často si to plně neuvědomujeme, dokud nejsme konfrontováni s něčím tak tragickým, jako je ztráta někoho, koho považujeme za silného nebo moudrého,“ napsala na Facebooku herečka a životní koučka Nela Boudová.

ČTĚTE TAKÉ: Selhávám, umožňuje mi to ale lépe pochopit chyby druhých, řekl sebekriticky Ptáček krátce před smrtí

O svých problémech Ptáček zřejmě příliš nemluvil, odkládal je na vedlejší kolej. „Vždycky se našlo něco, co mělo přednost před jeho sebepéčí: soudní posudky, urgentní klienti, mapování kriminalistů, schůzky a výjezdy do zahraničí, výstupy v médiích. Služba druhým byla jeho sebedefinicí. Alespoň tak jsem ho vnímala já,“ napsala jeho známá, jógová terapeutka Andrea Fuego v příspěvku na Facebooku (později příspěvek zmizel, pozn. red.).

Pomoc při sebevražedných myšlenkách

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí 116 111. Linka funguje nonstop, anonymně a zdarma pro děti a studenty do 26 let. Česká asociace pracovišť linek důvěry zase nabízí seznam všech aktuálně sdružených linek, kdy si vyberete podle cílové skupiny nebo zaměření na jednotlivá témata.

Asociace poradců pro pozůstalé zase poskytuje profesionální a nestranné služby pro truchlící. Další odkazy a kontakty na jednotlivé poradny či krizová centra například ve větších městech naleznete přehledně na webu Sebevraždy.

„Byl velkým zastáncem mnoha důležitých změn na poli lidských práv a ochrany zejména té nejzranitelnější části naší společnosti,“ napsala na sociální síti X vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. „Byl mi dlouholetou oporou v tématu nepřijatelnosti fyzických trestů na dětech. Spolupracovali jsme úzce na změnách systému péče o ohrožené děti. Svými výzkumy a veřejnými přednáškami patřil mezi klíčové hybatele potřebných změn rovněž v oblasti zdravotní péče či v segmentu opatrovnické justice,“ dodala.

Džamila Stehlíková, bývalá ministryně pro lidská práva, také vyjádřila lítost nad úmrtím psychologa. Nazvala ho strážcem dětských duší a rytířem Řádu Láska a dodala: „Děkujeme za vše, co udělal pro české děti.“

„Byl to člověk s velkou empatií a porozuměním pro ty, kdo potřebovali jeho odbornou pomoc i lidskou podporu, nám navždy odešel. Budeme ho velmi postrádat,“ uvedla bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková.

Další osobnosti, včetně Jany Holomčíkové Leitnerové z Pirátské strany, zdůraznily, že Ptáček byl schopen srozumitelně a poutavě komunikovat o složitých tématech duševního zdraví a jeho práce zanechala nesmazatelnou stopu v české společnosti​. „Radek Ptáček byl něco jako král psychologie a psychoterapie. Krásný, kompetentní, skvěle mluvící, slavný,“ dodal ředitel institutu léčení a prevence traumatu Zdeněk Jan Weber.

Prof. PhDr. Radek Ptáček, Ph.D.

Profesor lékařské psychologie, klinický psycholog a psychoterapeut Radek Ptáček působí na 1. lékařské fakultě a University of New York in Prague a za svou práci získal několik prestižních ocenění. Věnuje se také vzdělávání lékařů, soudců a sociálních pracovníků. V roce 2018 se stal prezidentem největšího světového kongresu o ochraně dětí.

Díky své schopnosti srozumitelně mluvit o složitých a závažných tématech byl také hostem mnoha rozhovorů, které vždy ochotně dával. „Já si pamatuji, jak jsem mu poprvé psala e-mail. A říkala si, ze mě určitě pošle do … taková kapacita, že. Absolutně ne. Tak milý, ochotný, pokorný člověk,“ zavzpomínala spoluzakladatelka iniciativy Pod svícnem Michaela Studená.

Ptáček odjel v neděli odpoledne autem z domova do práce, za rodinou se však již nevrátil. Uznávaný expert, který se zabýval mimo jiné i forenzní psychologií, odeslal své ženě několik zpráv vyznívajících jako loučení.

Zprávu o nalezení těla CNN Prima NEWS potvrdil tiskový odbor Policie ČR. „Pátrání po pohřešovaném 48letém muži má bohužel smutný konec. Muž byl dnes odpoledne nalezen v Praze, bez známek života,“ informovala policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.

POSLECHNĚTE SI: Rozhovor s Radkem Ptáčkem v podcastu ON TOPIC o výchově a začátku školního roku

Tagy: