Trpišovský dostal nečekaný dárek. Proti Slavii nenastoupí nejlepší hráč Lince

Trenér fotbalové Slavie Praha Jindřich Trpišovský ještě ve středu odpoledne řešil, jak se vypořádá s dobrou formou Saschi Horvatha, nejlepšího hráče rakouského LASK Linec, v prvním osmifinálovém klání Evropské konferenční ligy. Zbytečně. Třicetiletý záložník do Prahy kvůli pozitivnímu testu na koronavirus ani nepřijel.

„Dárek“ v podobě lineckých výpadků ze sestavy se ještě rozrostl, protože hrát nemohou ani obránce Petar Filipovic či útočníci Andreas Gruber a Marko Raguž. Až na Filipovice nastoupili v nedělním klíčovém utkání LASKu ve Wolfsbergu. Prohra 0:1 znamenala, že Linečtí budou hrát v rakouské bundeslize jen ve skupině o udržení.

„Ale pozor, byli ve všech herních činnostech lepší,“ vypozoroval kouč Trpišovský, podle něhož umístění na osmé příčce tabulky tamní soutěže neodpovídá kvalitě a ukazatelům výkonnosti LASK.

Před prvním duelem mluvil také o tom, jak se vypořádá v tresty a zraněními ve svém týmu, odmítl odpovědět, které z brankářů pošle na hřiště.

Jste známý svým zkoumáním soupeře. Takže jaký vás čeká v podobě rakouského LASK Linec?
Hodně houževnatý, jsou důrazní v osobních soubojích, vytváří tlak na míč a v některých fázích i hodně napadají. Jsou velmi organizovaní.

Kvůli zraněním a trestům za žluté karty nemůžete složit obranu jako obvykle. Jak to vyřešíte?
O obraně máme jasno. Máme k dispozici čtrnáct zdravých hráčů a věříme, že nás ještě někdo na poslední chvíli doplní. V trestu jsou Taras Kačaraba a Dorley Oscara. Trénink nemohl absolvovat Yira Sor po zranění z derby se Spartou. Ale věříme, že na zápas bude připravený. Je tam ještě několik otazníků, které do čtvrtka vyřešíme. Řešíme jeden post ve středové řadě, tam máme dva kandidáty na jednu pozici.

Dá se čekat nějaký váš nečekaný tah?
Nějaká změna bude i kvůli personálnímu obsazení. Kdybychom byli kompletní a mužstvo bylo rozjeté tak, jak je, tak bychom do sestavy tolik nesahali. I tím, kteří hráči vypadli, je možné, že ve středové řadě nastoupí hráč, který tam doteď nehrál. Vždy záleží na situaci, v jakém jsme rozpoložení, jaké jsou možnosti a s jakým soupeřem hrajeme.

Kdybychom byli kompletní a mužstvo bylo rozjeté tak, jak je, tak bychom do sestavy tolik nesahali. I tím, kteří hráči vypadli, je možné, že ve středové řadě nastoupí hráč, který tam doteď nehrál.

Řešíte takové věci sám? Nebo ve spolupráci s kolegy?
Je to souhrn nápadů trenérského štábu. Někdy je konzultujeme s hráči, protože oni musejí naše záměry provést na hřišti. Vždy se to lépe hraje, když máte v ruce dobré karty. Dobrý příklad jsou brankáři. Můžeme se rozhodnout podle momentální formy nebo podle toho, co tým potřebuje. Proti Linci se chceme soustředit sami na sebe, aby byl výkon co nejkvalitnější. Podařilo se nám týmově zapracovat na defenzivě. Nedostáváme tolik gólů, ani se soupeři nedostávají do tolika šancí. To nám pomáhá úspěšně zvládat zápasy.“

Ještě minulou sezonu hrál za LASK Linec Mads Emil Madsen? Nasadíte ho ve čtvrtek?
Hned po losu říkal, že to nebude nic lehkého, že nás čeká těžký soupeř, který je hodně podobný tomu, co praktikují týmy v české lize. Měl i poznatky týkající se určitých hráčů i trenéra, který v době, kdy tam on působil, zastával funkci asistenta. Jeho motivace je velká, i proto zvažujeme, že bychom ho v tom dvojzápase využili. Ale k jeho smůle je největší přetlak, který aktuálně máme v sestavě, právě ve středové řadě.

Víte o tom, že LASK dostal nejméně gólů ze všech účastníků Evropské konferenční ligy?
My mu určitě chceme nějaké góly dát, dostat ho do situací, kdy to bude mít složité. Ale samozřejmě bereme v potaz, že v poháru dostali málo gólů, v základní skupině jeden. Zohledňujeme také to, že co se týče dat, patří v rakouské lize ve všech ukazatelích na druhé nebo třetí místo. Postavení v tabulce neodpovídá kvalitě toho týmu.

Může sehrát nějakou roli, že LASK bude hrát v rakouské lize jen o záchranu?
Není to pro ně lehká situace, ale mají slušnou výchozí pozici ve skupině o udržení. Opravdu si myslím, že mají velmi dobrý tým. Přesvědčil mě o tom jejich výkon proti Salcburku, kdy hráli bez vyloučeného hráče a remizovali 0:0. A naposledy s Wolfsbergerem, kdy jim šlo o všechno, byli ve všech herních činnostech lepší, ale prohráli 0:1. Pak už to mohlo být i trošku o psychice. I pro soupeře to bude velký zápas, bude se jim hrát lépe, nebudou mít v sobě stopy z domácí soutěže. Vypozorovali, že se jim víc daří v utkáních proti silnějším soupeřům, kdy nemusejí tolik tvořit. Spíš měli problém v duelech, kdy museli hrát do plné obrany.

V nedělním derby proti Slavii jste překvapil nasazením Ondřeje Koláře na úkor Aleše Mandouse. Kdo bude chatyt proti Linci?
Bude chytat Ondra Kolář nebo Aleš Mandous, protože Přemysl Kovář není na soupisce. (smích). S trenéry brankářů už máme v tomto směru jasno, ale samozřejmě to neřeknu, hlavně kvůli typologii, která je u nich dvou rozdílná. Kluci to však vědí. Rozhodovalo, co budeme do toho zápasu potřebovat. O formě se nemusíme bavit, oba na tréninku vypadají výborně, oba jsou velice vyrovnaní. Bude rozhodovat i jejich minulost v posledních zápasech.

Vždy se to lépe hraje, když máte v ruce dobré karty. Dobrý příklad jsou brankáři. Můžeme se rozhodnout podle momentální formy nebo podle toho, co tým potřebuje. Proti Linci se chceme soustředit sami na sebe, aby byl výkon co nejkvalitnější.

Zamyslel jste se někdy nad tím, jestli by Slavie mohla Konferenční ligu vyhrát? A jakou prioritu pro vás ve zbytku sezony má? 
Téhle otázky jsem se bál. Vždy, když jsem ji dostal, tak jsme vypadli. Když se nám loni podařilo přejít přes Leicester a Glasgow Rangers, dostal jsem tuhle otázku před odvetou s Arsenalem a prohráli jsme 0:4. Věřím, že se to snad nebude opakovat. Má pro nás velký význam, je to evropský pohár. V osudí pak jsou velice zajímavé týmy. Každý soupeř, kterého se nám podaří překonat jako Fenerbahce Istanbul, znamená, že máme dva další evropské zápasy v sezoně, na které můžou přijít fanoušci. Přikládáme tomu maximální koncentraci a důraz. Víme, že v domácí soutěži hrajeme o titul a každý ligový zápas je do konce ligy stěžejní. Pro nás je to důležité, chceme jít co nejdál.

A jak je to s tím celkovým vítězstvím?
Dostat se do finále je pro všechny strašně těžké. Dlouhodobá vyřazovací soutěž vás zastihne v různém rozpoložení, pro všechny je to nesmírně těžké a pro české týmy obzvlášť. To vidíme na bilanci českých týmů v evropských zápasech venku. Když si to projedeme, tak jsme moc úspěšní nebyli. Je to hodně složité, pro nás je hlavní krátkodobý horizont. Zvládli jsme derby, teď máme LASK. V neděli čeká zápas v Liberci, který je pro nás nesmírně důležitý ve vývoji základní části. Vstoupí do toho i reprezentační přestávka po zápase s Českými Budějovicemi. Po ní utkání v Plzni. Těžko se odhaduje, co bude za měsíc, kdyby se nám podařilo postoupit přes LASK.

Co udělat pro to, aby se po této otázce historie neopakovala?
Hlavně zvládnout oba zápasy. Klíčové bude si připravit dobrou pozici do odvety. LASK sice nehraje doma, bude hrát v St. Pöltenu, ale i tak je extrémně nepříjemný. Viděl jsem jejich utkání se Salcburkem, odehráli ho skvěle. My musíme být maximálně koncentrovaní v defenzivě a podat stoprocentní výkon, jako se nám povedlo s Fenerbahce.

Tagy:
soutěž rozhovor Ondřej Kolář SK Slavia Praha Jindřich Trpišovský osmifinále Red Bull Salcburk Aleš Mandous Evropská konferenční liga Fenerbahçe SK LASK Linec