Ruská trenérka s pověstí tyranky obešla sankce a je na MS. Co solidarita? ptají se krajané

Jednou z výkladních skříní ruského sportu je krasobruslení. A v posledních letech byla pod úspěchy významně podepsána trenérka Eteri Tutberidzeová, jejíž metody vedoucí k medailím bývají občas považovány za despotické. Kvůli rozhodnutí Vladimira Putina utrhnout si větší či menší část Ukrajiny momentálně svět nemůže vidět, co Rusové na ledě dokážou. Sankcím se ale Tutberidzeová dokázala vyhnout a momentálně udílí pokyny na MS v Japonsku.

Už přes rok jsou ruští krasobruslaři a ruské krasobruslařky – stejně jako velká část sportovců-krajanů – odříznutí. Nemožnost konfrontace s mezinárodní elitou si kompenzují vystupováním na nejrůznějších domácích exhibicích, aspoň nějakou soutěživost dopřává seriál Grand Prix Ruska.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Má výsledky, ale také pověst tyranky. Kdo je trenérka „jednorázových“ krasobruslařek?

Vedle události jako mistrovství světa je ale tato náhražka chabou útěchou. „Nemožnost potkat světovou konkurenci je pro ně psychologickým testem,“ podotýká ruský web Sportbox. Za neválečných okolností by nejlepší Rusové byli na šampionátu v japonské Saitamě.

Kvůli invazi na Ukrajinu ho mohou sledovat jen v televizi. Nevztahuje se to ale na všechny z nich. Na monstrózní akci si totiž prošlapala cestu Eteri Tutberidzeová, která byla v posledních letech dvorní dodavatelkou šampionů. Sankce Mezinárodní bruslařské unie se vztahují pouze na ruské závodníky, trenéři jsou z obliga, pokud mají na starost cizí reprezentanty.

Devětačtyřicetiletá Tutberidzeová se do Japonska vydala coby koučka Gruzínců Maurice Kvitelašviliho a Niky Egadzeho a také Itala Daniela Grassla. S sebou si vzala ještě krajany v podobě choreografa a dalšího trenéra.

„Nejúspěšnější trenérka země veze trio cizinců do Japonska, zatímco Rusové sedí doma. Je to etické ve vztahu ke (Kamile) Valijevové a dalším našim hvězdám?“ zamýšlí se zmiňovaný Sportbox.

Například další renomovaná trenérka Nina Mozerová – narozená v Kyjevě a žijící v Moskvě – uvedla, že podobné „zrady“ by se nedopustila. „Mohla bych přijet třeba na mistrovství světa jako divák a pocítit vůni soutěže? Řekli mi: ‚Ne, nemůžete získat akreditaci. Můžete si koupit vstupenku a někde si sednout, ale akreditaci nedostanete. A je tu ještě jedna možnost. Přijet se zahraničním týmem.‘ Na to jsem odpověděla: ‚Očividně nemluvíte se mnou, ale s mým pasem.‘ Přirozeně jsem dodala, že varianta zahraničního týmu nepřichází v úvahu,“ konstatovala.

V ruských médiích padá názor, jak dobrou zprávou je, že aspoň v nějaké podobě může Rusko promluvit do dění na světové akci a reprezentovat svoji školu krasobruslení. Potvrdila to i vysloužilá odbornice Taťjana Tarasovová.

Na druhou stranu Sportbox se závěrem ptá, jestli je to od Tutberidzeové a jejích parťáků solidární.

Tagy:
sankce krasobruslení sport Rusko Eteri Tutberidzeová Mistrovství světa v krasobruslení Mezinárodní bruslařská unie