Má výsledky, ale také pověst tyranky. Kdo je trenérka „jednorázových“ krasobruslařek?

Trenérka Eteri Tutberidzeová Kamilu Valijevovou po nepovedeném vystoupení příliš neutěšila.

Krasobruslařka se po jízdě zhroutila

Čelila obrovskému tlaku, který si lze zvláště v 15 letech jen těžko představit. Ruská krasobruslařka Kamila Valijevová s vědomím, že je namočená do dopingové kauzy, ve volných jízdách coby největší favoritka na zlato selhala. Z neúspěchu se emočně sesypala a do toho jí trenérka Eteri Tutberidzeová pořádně „naložila“. Byl to nejnovější důkaz toho, jak náročné – až tyranské – prostředí kontroverzní odbornice vytváří.

„Proč jsi to vypustila? Vysvětli mi, proč? Proč jsi přestala bojovat? Po axelu jsi to vypustila! Proč?“ tepala drsně Tutberidzeová už tak dost zničenou Valijevovou opouštějící led. Žádná slova útěchy, naopak chlad, odstup a naštvání. Krasobruslařka přezdívaná Miss Perfect tentokrát nebyla dokonalá. A 47letá trenérka to nedokázala akceptovat.

Až na místě zvaném „Kiss and Cry“ (polibek a pláč) – kde závodnice čekají na známku od rozhodčích a vstřebávají, co se právě stalo – aspoň plakající Valijevovou chytla kolem ramen.

Zřejmě si už představovala, jak její „produkt“ kompletně obsadí pódium ve volných jízdách. První skončila úřadující mistryně světa Anna Ščerbakovová, druhá byla za velkého znepokojení Alexandra Trusovová, do ruského království s bronzem vnikla Japonka Kaori Sakamotová. Na opěvovanou Valijevovou – která se však v posledních dnech nemohla v myšlenkách vyhnout dopingové kauze – zbylo po mnoha chybách čtvrté místo. Startovala díky tomu, že Sportovní arbitrážní soud CAS se navzdory nálezu nerozhodl pro suspendaci.

Tvrdé metody a brzké datum spotřeby

Pokud by se neomluvilo o tom, že si omylem vzala léky na srdce určené pro jejího dědu a v těle jí tak byly nalezeny zakázané látky, víc než pravděpodobně by závod vyhrála. A medaile by potom kompletně rozebral moskevský bruslařský klub Sambo 70. Právě ten vede Eteri Tutberidzeová a nutno říct, že její práce má výsledky. O tom svědčí také to, že ruské mistrovství vyhrály její svěřenkyně už sedm let v řadě. Otázkou ale je, za jakou cenu produkuje škola šampionky.

„Přísnost a tvrdost na našich trénincích jsou, poněvadž mě neuvěřitelně frustruje, když svěřenec udělá něco, o čemž jsem přesvědčená, že umí ještě mnohem lépe,“ nepopírala už před časem sama Tutberidzeová to, že je náročná. Ale to je slabé slovo.

Kritici trenérky zmiňují, že její metody jsou nezdravě drsné, až sovětského typu. Žádná lidskost, k mladičkým závodnicím se přistupuje, jako by byly stroje. A možná se i stávají obětmi dopingu, jak může naznačovat případ Valijevové. Tento přehnaný tlak znamenající určitou formu tyranie možná přináší výsledky, ale zároveň smutné lidské příběhy.

Někteří ruští trenéři mluví o tom, že Tutberidzeová vytváří komety, které jsou na „obloze“ k vidění jen krátkou chvíli. Jakési jednorázové sportovkyně, případně krasobruslařky, jejichž expirace je nesmírně blízko. Fanoušci rýpavě zavedli spojení „datum spotřeby Eteri“. Přetrénování vede často ke zraněním znamenajícím v tomto případě odchod do důchodu třeba i v 17 letech. Případně nezletilé tanečnice z ledu už nezvládají taktovku koučky po psychické stránce.

To se týkalo třeba Jevgeniji Medveděvové. Ta před čtyřmi lety absolvovala olympijské finále v Pchjongčchangu i se zlomeninou v chodidle. O tři měsíce později od Tutberidzeové utekla a začala se připravovat v Kanadě pod vedením Briana Orsera. „Chci spolupracovat s koučem, jenž ke mně bude přistupovat jako přítel,“ podotkla lakonicky.

Čerstvé dění na hrách v Pekingu a chování ruské trenérky zaskočilo i šéfa Mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha.

„Musím říct, že mě to velmi, velmi znepokojilo. Musela být pod obrovským tlakem. Na ledě se Valijevová trápila, z každého pohybu bylo vidět, s jak velkým stresem bojuje. Myslím, že kdyby záleželo jen na ní, tak by nejradši z ledu odešla a na celý ten příběh zapomněla. Když jsem pak viděl, jak ji přijali trenéři... Běhal mi z toho mráz po zádech,“ konstatoval.

Po čtvrtečních volných jízdách bylo celkově poměrně divoko. Stříbrná Alexandra Trusovová neunesla, že jí od zlata dělilo 4,22 bodu. „Každý má zlatou medaili, jenom já ne. Nenávidím vás, nenávidím tento sport. Už nikdy nevkročím na led. Tohle je neuvěřitelné,“ křičela v amoku. Že by další důsledek nekompromisního vedení Tutberidzeové?

Tagy:
Peking Kanada Olympijské hry Thomas Bach zlatá medaile olympijské hry krasobruslení Mezinárodní olympijský výbor sport stříbrná medaile Zimní olympijské hry v Pekingu 2022 ZOH 2022 Eliška Březinová Kamila Valijevová Anna Stanislavovna Ščerbakovová Eteri Tutberidzeová Anna Ščerbakovová