Nechápu, proč děti přeočkovávat, když nemáme data. Pediatrička se diví postoji Válka

Očkování dětí

Není mi jasné, proč ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) nerespektuje stanovisko Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Ohledně nedoporučení očkování dětí třetí dávkou to ve vysílání CNN Prima NEWS řekla pediatrička Jana Králová. Dětem by podle lékařky mohla posilující vakcína uškodit.

SÚKL nedoporučil třetí dávku očkování pro děti od 12 let. Válek ale stanovisko úřadu ignoruje a přeočkování dětí proti covidu dále prosazuje. Podle šéfky SÚKL Ireny Storové v tuto chvíli není dostatek dat, která by jednoznačně řekla, že u posilovací dávky u dětí převažují benefity nad riziky. Uvedla to pro web Echo24, který na problém upozornil.

Pro pediatričku je rozhodující právě názor SÚKL. „Pro mě je rozhodně zásadní stanovisko Státního ústavu pro kontrolu léčiv jako regulátora, který dohlíží na to, aby byla dostupná pouze kvalitní a bezpečná léčiva,“ má jasno Králová.

„Není mi jasné, z jakého důvodu pan ministr stanovisko SÚKL nerespektuje. Jako praktický lékař pro děti a dorost vidím problém v tom, že vakcíny jsou pro děti k dispozici krátce a nejsou známy jejich dlouhodobé účinky a zatím nemáme dostatek dat u podání třetí dávky ohledně přínosů a rizik. Pokud tyto informace nemáme, nechápu, proč bychom dětem měli třetí dávku doporučovat a aplikovat,“ pokračovala pediatrička.

Třetí dávku nedoporučuji

Lékařka vidí problém také v tom, že řada dětí nemoc prodělala bezpříznakově. „Pokud bychom dali po prodělané a bezpříznakové infekci posilovací dávku, je možné, že bychom mohli vyvolat mnohem větší odpověď imunitního systému, než je žádoucí,“ upozornila Králová.

O očkování dětí třetí dávkou je v ordinaci Králové zájem velmi malý. „Plno dětí infekci prodělalo či prodělává. Dalším důvodem může být, že neuplynul ani dostatečný interval od druhé dávky. Může se na tom podílet i situace, že jsem pacienty a jejich rodiče na nedoporučení podání třetí dávky upozornila,“ sdělila Králová.

Co se týče posilovací dávky u dospělých, Válek podle svého pátečního vyjádření radí raději počkat, pokud jste covid prodělali a nepatříte mezi seniory. Šéf resortu zdravotnictví třetí dávku očkování doporučuje směrovat do začátku léta. Tak lidé údajně získají větší ochranu. Ministerstvo proto plánuje i změnu kampaně. „Pokud beru jen medicínské hledisko, je ideální, abychom posilovací dávku nastavili v předprázdninových měsících a prázdninách tak, aby protilátky vrcholily přes podzim a v jarních měsících,“ vysvětlil Válek.

Tagy: