Netanjahuovo eso. Izraelci řeší nasazení smrtonosného komanda, proslulo operací Entebbe

Izraelské komando v akci

Izraelský plán pro Gazu

Vážná situace s rukojmími v Pásmu Gazy možná dostane do hry nebezpečné komando židovského státu. Ten má totiž k dispozici speciální jednotku pro boj s terorismem zvanou Sajeret Matkal. Ta má za sebou již desítky let fungování a proslula například známou operací Entebbe před necelými 50 lety. Podaří se jim podobný kousek i nyní proti Hamásu?

Nejslavnější chvíle Sajeret Matkal nastala v roce 1976 při zmiňované operaci Entebbe. Skupina teroristů složená z členů Lidové fronty pro osvobození Palestiny a západoněmeckých Revolučních buněk unesla letadlo společnosti Air France s 248 cestujícími na palubě a dostala jej až do Ugandy. Tam byl jejich spojencem tehdejší diktátor Idi Amin a požadoval výměnu rukojmích za zadržené palestinské teroristy.

Izraelská vláda tehdy reagovala, že je ochotna vyjednávat. Mezitím se však dalo do práce zmíněné komando Sajeret Matkal. Únosci a Uganďané mezitím propustili zhruba 150 cestujících, kteří neměli izraelské občanství. Izraelská tajná služba získala od propuštěných rukojmích potřebné informace, aby komando mohlo začít záchrannou operaci.

Ta se následně uskutečnila za účasti asi 200 izraelských vojáků. Do ugandského Entebbe tajně dorazily nákladními letouny. Izraelcům se podařil rychlý přepad teroristů a záchrana rukojmích. Mezitím na letišti přistáli další vojáci židovského státu, kteří odrazili zalarmované ugandské vojáky.

Ze 106 zbylých rukojmích akci nepřežili pouze tři a dalších deset utrpělo zranění. Při operaci z řad Izraelců zemřel jeden z velitelů Jonatan Netanjahu – bratr současného izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Operace Entebbe proslavila Sajeret Matkal a obecně i izraelské vojáky a tajné služby. Při nynějším konfliktu židovského státu s teroristickým hnutím Hamás se však zdá, že dříve opěvovaná izraelská rozvědka totálně selhala. Hamás měl do Pásma Gazy unést přes 200 rukojmích.

Rozhodne Netanjahu a válečný kabinet

Akci speciální jednotky může posvětit sám premiér Netanjahu, který v ní rovněž sloužil. „Přesně ví, co tato jednotka zvládne a co ne. Zná ji dokonale,“ řekl na adresu současného předsedy vlády pro magazín Newsweek bývalý velitel jednotky Doron Avital.

„Bude to však těžké. Jde o záchrannou operaci na úrovni, která zde ještě nebyla. A to v kontextu rukojmích v Gaze a nezmapované infrastruktury pod ulicemi města,“ pokračoval Avital.

Netanjahu dal mezitím dohromady válečný kabinet, ve kterém má i své politické rivaly, například bývalého ministra obrany a vysloužilého generála Bennyho Gance. „Tato skupina bude klíčová pro rozhodování,“ řekl pro Newsweek Netanjahuův někdejší poradce pro národní bezpečnost Jakov Amidror. Je tak právě na bedrech válečného kabinetu, zda se Sajeret Matkal dostane do ostré akce.

Tagy:
Uganda Pásmo Gazy Hamás Benjamin Netanjahu Benny Ganc Air France tajná služba Gaza Lidová fronta pro osvobození Palestiny Idi Amin Entebbe Sajeret Matkal