Bleší trhy tvrdí, že našly v opatřeních mezeru a mohou prodávat i v pátém stupni

Pražští trhovci našli skulinku v nařízení

Skupina pražských trhovců v sobotu 9. ledna i přes protiepidemická opatření otevřela bleší trhy na Praze 9. Díky skulině v systému PES totiž podle nich mohou takové akce nadále probíhat. Otevřený bleší trh teď řeší policie.

Bleší trhy na Praze 9 neprobíhají pouze tento víkend, ale po celou dobu, kdy je vyhlášen pátý stupeň opatření Protiepidemického systému ČR (PES). Trhovci se hájí tím, že na rozdíl od čtvrtého stupně, kde jsou zakázány všechny druhy trhů, mohou v pátém stupni PES bleší trhy organizovat. Na kameru však nikdo z nich nechtěl promluvit.

Pátý stupeň podle nich formulací uzavírá pouze trhy farmářské. V areálu na Praze 9 se přitom trhů běžně účastní na pět tisíc lidí – v sobotu jich tam byl pouze zlomek, pár desítek. Podle organizátorů tak díky tomu není problém dodržovat rozestupy. „Striktně na jejich dodržování trváme, aby se nestalo, že nás bude někdo napadat,“ uvedl jeden z organizátorů.

Zároveň organizátoři uvedli, že lidé příliš nechodí. Zřejmě kvůli tomu, že se bojí nákazy koronavirem. Dále se trhovci hájí tím, že když si chtěli zažádat o státní podporu, tak jim byla zamítnuta právě ze stejného důvodu. Podle nich tak není důvod, proč trhy neuspořádat.

Podle policie ale otevření trhu i tak nejspíše porušuje vládní opatření. „Policisté na místě celou událost zadokumentovali pro podezření z porušení současných vládních nařízení. A provozovatel areálu tak bude oznámen správnímu orgánu k dořešení celé věci,“ uvedl mluvčí Policie ČR Jan Rybanský.

O tom, zda tyto trhy budou moci být i nadále otevřené, by teď měl rozhodovat pražský magistrát.

Tagy:
trhy vládní opatření Praha koronavirus COVID-19 bleší trh Policie České republiky Pražský magistrát Protiepidemický systém České republiky