Babiš slibuje živnostníkům stoprocentní kompenzace za uzavřené podniky

Andrej Babiš

Kanál 3 - Online - živé ad hoc vysílání

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů jednali o vývoji koronavirové epidemie v Česku a o opatřeních proti ní. Tripartita také debatovala o dopadech Zelené dohody pro Evropu na republiku, o národním plánu obnovy a o postupu přípravy větších dopravních staveb.

„Jsou připraveny scénáře podpory všem segmentům, které budou opětovně zavřeny. Celý víkend jsme na tom pracovali, detaily zatím nemohu představit. Jednání jsou konstruktivní se všemi svazy i ministerstvem financí,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Tripartita jednala o podpoře podnikatelům, kterých se dotknou další vládní protiepidemická opatření. „Jsou připraveny scénáře podpory všem segmentům, které budou opětovně zavřeny. Celý víkend jsme na tom pracovali, detaily zatím nemohu představit. Jednání jsou konstruktivní se všemi svazy i ministerstvem financí,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Doufám, že opatření budou plošně, kvitoval Hanák

To kvitoval prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. „Doufám, že opatření budou prováděna plošně na sektor či na obor, aby byly zachovány rovné podmínky podnikání,“ uvedl Hanák na tiskové konferenci po jednání mezi vládou, zaměstnavateli a odbory.

Hanák zároveň vládě vytkl, že nestihla Parlamentem prosadit takzvaný kurzarbeit. „Strašně mě mrzí, že se kurzarbeit táhne týdny a měsíce. Je dobře, že do té doby bude platit Antivirus,“ doplnil. O prodloužení programu Antivirus bude vláda jednat v pondělí 21. prosince. „Projednáme to za týden v pondělí, protože kurzarbeit se už do konce roku schválit nestihne,“ vysvětlil předseda vlády Andrej Babiš (ANO).

„Analýzu programu Antivirus dokončíme. Bude podkladem pro jednání o jeho prodloužení,“ uvedla na tiskové konferenci Jan Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí. Ujistila také, že vláda řeší co nejrychlejší schválení kurzarbeitu. „Kurzarbeit do druhého čtení zařadíme tento týden, aby mohl ještě před vánočními svátky putovat do Senátu, aby se mohl spustit, pokud bude potřeba,“ dodala.

Středula: Kurzarbeit už dávno mohl být

Slovo si vzal také předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. „Věřím, že se věci napraví a do nového roku vstoupíme s jasnými pravidly, aby bylo jasné, co se má a co nemá dělat,“ řekl s odkazem na protesty podnikatelů v gastronomii, ke kterým došlo kvůli zkracování otevírací doby restaurací. Rýpl si tak do způsobu, jakým vláda komunikuje protiepidemická opatření.

Odborový předák se podivil nad tím, jak některá města organizují hromadnou dopravu. „Vypouštějí se spoje a tím pádem to jde proti snahám ministerstva zdravotnictví zbrzdit epidemii. Je to postavené na hlavu v kontextu omezení obchodů nebo lyžařských areálů,“ dodal.

Středula podpořil kompenzace podnikatelským subjektům, které budou uzavřeny. „Ano, bude to náročné pro státní rozpočet, ale tady chráníme budoucí ekonomiku, aby mohla fungovat,“ dodal. Středulovi se nelíbí, že vláda dosud nebyla schopna prosadit kurzarbeit. „Zůstává mi to záhadou,“ řekl. Vláda by tak podle něho měla jasně deklarovat, aby do doby, než kurzarbeit projde legislativním procesem, byl prodloužen program Antivirus. „Mělo by to být nejméně do 1. února,“ dodal předseda ČMKOS.

Tagy:
Andrej Babiš Karel Havlíček Josef Středula ANO 2011 kurzarbeit vláda zpřísněná opatření Česko koronavirus COVID-19 Jaroslav Hanák tripartita Zelená dohoda dopravní stavby Ministerstvo financí České republiky Zelená dohoda pro Evropu