Vláda vyhlašuje nová opatření. Kdy se zavřou hospody?

Blatný, Babiš

Kanál 3 - Online - živé ad hoc vysílání

Vláda projedná návrh ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), aby se Česko vrátilo ze třetího do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Znamenalo by to zpřísnění opatření proti epidemii koronaviru. Obchody by i nadále ale měly zůstat otevřeny. Tiskovou konferenci můžete sledovat v článku živě, prosím aktualizujte stránku pro načtení streamu po jednání vlády.

Ke kterému dni se vláda rozhodne Česko vrátit do vyššího epidemického stupně, zatím není jasné. Vládní představitelé se ve veřejných výstupech na termínu neshodují. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v Partii na CNN Prima NEWS řekl, že by chtěl, aby se restaurace a hotely uzavřely až koncem týdne.

„Pokud by vláda odsouhlasila uzavření restaurací a penzionů, tak by to bylo v řádu několika dní. Chtěl bych, aby to bylo ke konci týdne,“ uvedl Havlíček s tím, že obchody a služby by měly zůstat otevřené. Hlavním důvodem, proč některé podniky v provozu zůstanou, zatímco jiné ne, je omezení pohybu obyvatel. Sám Havlíček přitom přiznal, že zákazy nemohou být spravedlivé.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) pak mluvil o uzavření od středy. Ministr Blatný odmítl informaci webu Seznam Zprávy, že bude navrhovat zpřísnění už od úterý. Podle Havlíčka se vláda také bude zabývat odškodněním provozovatelů stravovacích a ubytovacích zařízení nebo otázkou otevření a pravidel provozu skiareálů.

Zmizí zmatečný zákaz o kávě do kelímku?

Ministři se pravděpodobně znovu vrátí ke svému usnesení, které zakázalo prodej veškerých nápojů k okamžité konzumaci mimo vnitřní prostory provozovny. Zákaz, doprovázený zmatky spojenými s jeho formulací, vyvolal značnou kritiku. Hamáček se za něj omluvil, bude potřeba jej podle něj upravit.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce vládě předložit návrh na povolení vycházek klientům domovů pro seniory a dalších sociálních zařízení. Mohli by se tak dostat i k rodině na Vánoce. Kabinet se také chystá podle Maláčové schválit návrh na zvýšení přídavků na děti. Zvednout by se měly o 26 procent, a to od dubna. Pobírat by je měly domácnosti s příjmem do trojnásobku životního minima.

Vláda má na programu i novelu nařízení vlády o použití armády k záchranným pracím. Při epidemii covidu-19 by mělo 68 vojáků v činné službě pomáhat zdravotníkům až do poloviny roku. Aktuální nařízení počítá s pomocí vojáků do konce letošního roku.

Tagy: