Na zaplacení daně z nemovitosti zbývají poslední dny. Kde si vlastníci nejvíce připlatí?

Daň z nemovitosti se letos zvýší.

Na majitele nemovitostí čeká v posledních dnech nemilé vyřizování. Musí totiž zaplatit daň z nemovitosti, která se od loňského roku výrazně zvýšila. Pro řadu majitelů se jedná o špatnou zprávu, protože nově budou muset vytáhnout z peněženky průměrně o 80 % více. Jak daň zaplatit a kolik si letos připlatíme v krajských městech?

Od nového roku přichází změny, které se týkají daně z nemovitosti. Zásadní zprávou pro majitele je zvýšení sazby daně. Ta roste podle jednotlivých nemovitostí, průměrně o 80 procent. Jako příklad lze uvést, že u obytných nemovitostí se místo 2 Kč za m2 bude platit 3,50 Kč.

ČTĚTE TAKÉ: Česko již v ceně piva dotahuje Evropu, říká Kastner. Zdražování přinese řadě hospod konec

Navýšení mají v rukou také místní samosprávy. Obec může rozhodnout, že zvýší tzv. místní koeficient, podle kterého se daň vypočítává. Ten se může pohybovat v hodnotách 1,1 až 5. Letos tak může některé poplatníky čekat i pětinásobné zvýšení.

Daň z nemovitosti budou platit asi 4 miliony lidí. Výzvu obdrží lidé během května e-mailem, prostřednictvím SIPO, datovou schránkou nebo složenkou. Poslední možnost využívá 1,8 milionu lidí a poslední složenky měly přijít do 25. května.

Na zaplacení zbývá posledních pár dní. Termín je konkrétně do pátku 31. května. Platit mohou lidé v hotovosti na pobočkách České pošty nebo poštovním poukazem na účet správce daně. Možnost je také využít pokladnu finančního úřadu nebo využít pohodlí domova a odeslat platbu bezhotovostním převodem.

V případě, že je částka vyšší než pět tisíc korun, může si vlastník platbu rozložit. První část musí zaplatit do 31. května a druhou do 30. listopadu.

Města platby navyšují

Placení daně z nemovitosti je u každého vlastníka individuální. Pro vlastní výpočet musím znát několik údajů. K výsledku totiž dojdeme výpočtem základní výchozí hodnoty, sazby a koeficientu. Výchozí hodnota je plocha v metrech čtverečních. Rozlišuje se, zda se jedná o zemědělskou půdu, lesní pozemky nebo domovní jednotky. U domovních jednotek zjišťujeme podlahovou plochu, kterou násobíme koeficientem 1,2 nebo 1,22. Vyšší hodnotu použijeme v případě, kdy jsou v bytovém domě místnosti a patří k nim pozemek.

Sazba je pro obytné domy nastavena letos na 3,50 Kč za m2. U domů pro rodinnou rekreaci na 11 Kč za m2 a například u garáží na 14,50 Kč. Dál násobíme základním koeficientem, který je za zákona daný a určuje velikost obce. Místní koeficient je pak v gesci samospráv.

Jaký je koeficient v místě vašeho bydliště?

Využijte k výpočtu přehlednou kalkulačku.

A jak jsou na tom krajská města? Zdražení čeká zejména na občany Zlína, Jihlavy nebo Ostravy.

Město Základní koeficient 2023 Základní koeficient 2024 Místní koeficient 2023 Místní koeficient 2024
Praha 2,5 – 5 2,5–5 2 2
Kladno 3,5 3,5 1 1
České Budějovice 3,5 3,5 1 1
Plzeň 1,6 – 4,5 1,6–4,5 1 1
Karlovy Vary 4,5 4,5 2 2
Ústí nad Labem 3,5 3,5 2 2
Liberec 3,5 3,5 2 2
Hradec Králové 4,5 pro pozemky 4,5 pro pozemky 3 3
Pardubice 4,5 4,5 2 2
Jihlava 4,5 4,5 1 1,5
Brno 3,5 3,5 1 1
Olomouc 3,5 3,5 2 2
Zlín 4,5 3,5 1 2–2,9
Ostrava 3,5 3,5–4,5 1 1–1,7

Pozn.: Kladno je uvedeno jako zástupce Středočeského kraje, jedná se o nejlidnatější město regionu.

Dramatické zdražování ve Zlíně budou možná radní pro rok 2025 regulovat, opatření ale ještě neschválili. A tak musí obyvatelé Baťova města aktuálně zatnout zuby a sáhnout hlouběji do peněženek.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nové daně z nemovitostí: Pan Karel platí sedm místo dvou tisíc korun. Neúměrné, zlobí se

Vlastník garáže a bytu tak nebude platit dosavadní dva tisíce korun, ale necelých sedm tisíc. „Primárně nešlo o to zvýšit koeficient. Chtěli jsme zvednout daň a výnos konfrontovat s potřebami veřejného prostoru,“ obhajoval navýšení náměstek primátora Miroslav Chalánek (ODS).

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Daň na slazené nápoje? Trend obezity to nezvrátí. Potřeba je plošné řešení, míní expert

Tagy: