Trocha alkoholu po očkování nevadí, míní Prymula. Problémem je nadměrná konzumace

Ilustrační foto

Prymula o očkování a alkoholu

Někteří odborníci radí, aby se lidé před očkováním proti covidu i po něm vyhýbali alkoholu. Podle epidemiologa a exministra zdravotnictví Romana Prymuly střídmé pití zase tolik nevadí. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) varuje hlavně před nadměrnou konzumací.

„Doporučení k neužívání alkoholu v období očkování vakcínami proti COVID-19 je obdobné jako u ostatních očkování. Obecně se tedy doporučuje vyvarovat se fyzicky náročných činností a stejně tak i nadměrné konzumaci alkoholu několik dní před i po očkování,“ sdělila CNN Prima NEWS mluvčí SÚKL Klára Brunclíková.

Dodala, že nadměrná konzumace alkoholu neprospívá funkcím imunitního systému a právě proto se doporučuje vyhnout se větším dávkám alkoholu, aby se nesnižovala účinnost vakcíny.

Podobně to vidí Prymula. K otázce pití alkoholu je podle něj potřeba přistupovat umírněně. „Pokud předešlý den budete střídmě konzumovat, tak můžete jít na očkování,“ řekl Prymula v pondělí v 360° Pavlíny Wolfové. Podotkl, že den či dva dny po očkování by s pitím alkoholu postupoval střídmě.

Jiný názor mají odborníci ze zahraničí. Podle některých by se lidé alkoholu před očkováním a po něm měli vyhýbat úplně. Může totiž výrazně snížit imunitní reakci těla a podle lékařů hrozí, že očkování nebude mít potřebnou účinnost.

Tagy: