Trump je génius okamžiku. Experti popsali dva nové symboly, které reakcí po střelbě získal

Trumpovo ikonické gesto krátce po střelbě

Petros Michopulos, Tomáš Buzek

Exprezident Donald Trump udělal krátce poté, co byl postřelen, z hlediska politického marketingu všechno správně, uvedl expert Tomáš Buzek. Svou reakcí podle něj získal dva nové marketingové symboly, které bude moci dále využít v kampani. S tím souhlasil i odborník na politický marketing Petros Michopulos, který amerického exprezidenta díky jeho reakci popsal jako „génia okamžiku“.

„Za to, jak se Trump zvedl, začal hned komunikovat s voliči a působil odhodlaně jako bojovník, si svou ikonickou fotografii, která nás podle mě bude provázet celou prezidentskou kampaní, vlastně zasloužil,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS odborník na politický marketing Tomáš Buzek. Podle něj udělal republikánský exprezident po střelbě z hlediska marketingu vše správně.

ČTĚTE TAKÉ: Trumpa srovnal s Hitlerem, teď s ním kandiduje. Kdo je možný viceprezident J. D. Vance?

Dodal, že vedle známé fotografie následně vznikly také dva další symboly, které by Trumpova kampaň mohla využít. Jedním z nich bylo opakované zvolání „fight“, tedy „bojujte“. Toto slovo sice již v politickém marketingu ztratilo svou sílu, nicméně v kontextu, ve kterém jej Trump použil, pro něj nabývá další symboliku, míní expert.

„Získal tak vynikající heslo kampaně. Když Trump v pondělí vystoupil na republikánském kongresu, všichni delegáti začali spontánně křičet právě toto slovo, takže si myslím, že stejně jako onu fotografii i slovo ‚fight‘ ještě mnohokrát uslyšíme,“ uvedl Buzek.

Druhým symbolem by podle něj mohla být ruka zaťatá v pěst, kterou exprezident zvedl nad hlavu poté, co mu ochranka pomohla zpět na nohy. „Klidně může aspirovat na jedno z log jeho kampaně,“ dodal.

Michopulos: Trump je génius okamžiku

S Buzkovým pohledem na potenciální sílu slova „fight“ souhlasil i Michopulos, v případě zaťaté pěsti by však byl opatrnější. „V Americe totiž už od šedesátých let symbolizuje boj za občanská práva a dodnes je velmi často používaná spoustou levicových organizací. Nevím, zda republikánská kampaň vyhodnotí, že je vhodné tento symbol používat,“ sdělil.

Souhlasil také, že se republikánský kandidát do Bílého domu po postřelení zachoval velmi dobře. „Donald Trump je a vždy byl génius okamžiku. Má zjevně dobré nervy a umí takovéto situace zvládat opravdu bravurně,“ zhodnotil Michopulos.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jsem „zatraceně bystrý“, pronesl Biden. Obavy z vysokého věku chápe, v kampani ale zůstává

Tagy: