Trump ovládl hlasování republikánů o nominaci v Iowě. Ramaswamy z voleb odstoupil

Donald Trump v Iowě

Donald Trump vyhrál primárky v Iowě

Americký exprezident Donald Trump si připsal drtivé vítězství na úvod procesu, který určí kandidáta Republikánské strany pro listopadové prezidentské volby v USA. Podle téměř kompletních výsledků při takzvaných volebních shromážděních ve státě Iowa získal zhruba polovinu hlasů, v souboji o druhé místo floridský guvernér Ron DeSantis porazil bývalou velvyslankyni USA při OSN Nikki Haleyovou. Podnikatel Vivek Ramaswamy, který obsadil čtvrté místo, z dalšího boje o nominaci odstoupil.

Trump ve státě v centrální části USA potvrdil pozici lídra Republikánské strany a vykročil tak k očekávané repríze souboje o Bílý dům se současným prezidentem Joem Bidenem. Ten v prohlášení svého předchůdce označil za „jasného favorita“ republikánských primárek.

K TÉMATU: MAPA: Vysvětlení nevysvětlitelného. Jak fungují prezidentské primárky v USA 2024

Vítězství 77letého bývalého prezidenta v Iowě předpovídaly průzkumy; první odhady médií o tom, že se očekávání naplnila, přišly v noci na dnešek v okamžiku, kdy mnozí voliči měli hlasování ještě před sebou. Trumpovo dominantní postavení proměnilo úvodní klání v soupeření o druhé místo, které pro sebe nakonec získal DeSantis, když těsně pokořil 20procentní hranici.

Nominační proces republikánů potrvá několik měsíců a vyvrcholí na stranickém sjezdu v červenci. Trump mezi republikánskými voliči dlouhodobě vede průzkumy přesto, že se loni stal prvním obžalovaným exprezidentem v dějinách USA a soudní porota mu nařídila vyplatit odškodné za sexuální zneužití novinářky Jean Carrollové.

„Cítím se skvěle,“ řekl exprezident Fox News ke svému zjevnému přesvědčivému vítězství. Později před svými stoupenci v Des Moines mimo jiné prohlásil, že je čas, „aby se naše země sjednotila“.

V projevu mluvil také o tom, že „zastavíme zločin v Americe“ a že USA budou pod jeho vedením deportovat přistěhovalce „na úrovni, jakou jsme v téhle zemi hodně dlouho neviděli. Zdůrazňování problémů s kriminalitou a extrémní protiimigrační opatření patří mezi hlavní motivy Trumpovy kampaně, společně s příslibem čistek ve federální vládě či poukazováním na nárůst životních nákladů.

Jasným poraženým hlasování je Ramaswamy, který oznámil, že z nominačního souboje odstupuje. „Cesta k příštímu prezidentství tu pro mě není,“ připustil 38letý multimilionář s indickými kořeny, jemuž neúplné výsledky přisoudily zisk pouhých 7,7 procenta hlasů. Dodal, že Trump bude mít jeho plnou podporu.

„Zdá se, že Donald Trump právě zvítězil v Iowě. Je v tuto chvíli jasným favoritem druhé strany. Ale jde o toto: Tyto volby od počátku směřovaly k tomu, že to bude vy a já vs. extrémní MAGA (zkratka hesla Make America Great Again, pozn. red.) republikáni. Byla to pravda včera a bude to pravda zítra,“ uvedl na sociální síti X Biden.

Podle reportéra zahraniční redakce CNN Prima NEWS Jakuba Kůše vyslal Trump svými 51 procenty ve stranickém hlasování jasný vzkaz, že prezidentské volby jsou pouze o něm a jeho rivalovi z minulého klání, současném šéfovi Bílého domu Bidenovi.

Kůš rovněž připomněl, že favorité během předchozích předvolebních hlasování v Iowě získávali zpravidla okolo 30 procent. „Už tehdy šlo o skvělý výsledek a důležitý úvodní výkop. O to více je možné předpokládat, že letošní hlasování bude vnímáno republikány jako velké vítězství,“ doplnil reportér v pořadu Nový den.

Ledové podmínky v Iowě

Jasným poraženým hlasování je naopak Ramaswamy, který oznámil, že z nominačního souboje odstupuje. „Cesta k příštímu prezidentství tu pro mě není,“ připustil 38letý multimilionář s indickými kořeny, jemuž neúplné výsledky přisoudily zisk pouhých 7,7 procenta hlasů. Ujistil spolustraníky, že Trump bude mít jeho plnou podporu.

Nominační proces Republikánské strany odstartoval v Iowě za velmi mrazivého počasí. V posledních dnech tu teploty klesaly až k minus 30 stupňům Celsia.

„Pokud budete ochotni postavit se chladu a hlasovat pro mě, budu za vás bojovat v příštích osmi letech a tuto zemi zcela obráníme k lepšímu,“ burcoval DeSantis dav svých stoupenců ve městě Sergeant Bluff.

Republikánští voliči se v Iowě shromáždili ve školních tělocvičnách i kostelech. Dohromady je takových míst více než 1 600 v 99 okresech. Z průzkumu, který mezi prvními příchozími účastníky volebních shromáždění provedla agentura Edison Research, vyplývá, že pro místní stoupence republikánů jsou nejdůležitějšími tématy pro rozhodování přistěhovalectví a ekonomika.

Jasné vítězství Trumpa v Iowě patrně posílí váhu jeho argumentu, že je jediným republikánským kandidátem schopným porazit stávajícího demokratického prezidenta, 81letého Bidena.

Cyklus primárek a volebních shromáždění bude pokračovat 23. ledna ve státě New Hampshire. Rozhodující bude pravděpodobně březen, kdy bude napříč několika státy ve hře více než polovina delegátů pro stranickou volbu. V New Hampshire také tento měsíc začne kolotoč primárek amerických demokratů. Stát Iowa sice má malý význam pro samotné prezidentské volby, ale dobrý výsledek v místním hlasování může uchazeči o Bílý dům pomoci v dalších primárkách a volebních shromážděních.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Radši dáte peníze Ukrajině než našim důchodcům, hádali se republikáni. Trump zkritizoval oba

Tagy: