Volební maraton v USA startuje v závějích. První stát ukáže, jak na tom Trump opravdu je

Trump v Iowě začíná další bitvu o Bílý dům.

Primárky ve Spojených státech

Americký volební maraton, který vyvrcholí na začátku listopadu prezidentským kláním mezi dvěma kandidáty, startuje. Nejprve je potřeba vybrat ústředního nominanta z každé strany a jako první budou rozhodovat republikánští voliči v Iowě. Stát ale trápí závěje a mrazy, což může ovlivnit i volební účast, píše CNN.

Už za deset měsíců budou Američané znát jméno svého příštího prezidenta. Podle prozatímních průzkumů se očekává repríza souboje současného šéfa Bílého domu Joea Bidena a exprezidenta Donalda Trumpa. Mnohé se ale ještě může změnit. Před hlavními listopadovými volbami jsou na programu primárky a takzvané caucusy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Radši dáte peníze Ukrajině než našim důchodcům, hádali se republikáni. Trump zkritizoval oba

V těch se vybere hlavní kandidát z řad republikánů a demokratů. Primární volby fungují klasicky, lidé házejí volební lístek se jménem svého vytouženého kandidáta do urny. Ne tak caucusy, které v mnohém odrážejí specifický americký volební systém.

Během caucusu se sejdou registrovaní voliči, aby diskutovali a hlasovali o vítězném kandidátovi. A právě caucusem ve státě Iowa celý volební maraton 15. ledna začíná.

Volby v mrazu

Už teď jsou volby v Iowě v jednom aspektu unikátní. Půjde totiž o zřejmě nejchladnější caucus v dějinách státu. Iowu přikryly závěje sněhu a teploty padly hluboko pod bod mrazu. Americká CNN upozornila, že to zřejmě výrazně ovlivní volební účast.

Kandidáti ale dělají všechno pro to, aby své voliče přilákali. Trump příznivcům řekl, ať se zimy nebojí, že při caucusu budou v teple. O mrazivé cestě do hlasovací místnosti se nezmínil. Napsal o tom americký list Washington Post.

„Kdybyste odvolili a pak zemřeli, stálo to za to,“ řekl na setkání ve městě Indianola, což vyvolalo smích. „Všichni budete doma, ale musíte vstát a jít volit. Protože to nemá nic společného s ničím jiným než s tím, že si vezmeme náš národ zpátky,“ doplnil exprezident.

Trump byl ale ze všech republikánských kandidátů v posledním týdnu nejméně aktivní. Nejvíce států a akcí naopak oběhal výstřední podnikatel Vivek Ramaswamy. Poslední průzkumy v Iowě každopádně Trumpa jasně favorizují. Měl by získat zhruba 48 procent hlasů.

Rošáda mezi kandidáty

Věci se ale dějí na dalších místech. Floridský guvernér Ron DeSantis, který svého času nad Trumpem v celkových průzkumech dokonce vedl, se nadále propadá a v Iowě mu prognózy prorokují až třetí příčku. Předskočila ho Nikki Haleyová, někdejší velvyslankyně USA při OSN. Její preference se naopak stále zlepšují a ve státě New Hampshire, kde jsou primární volby na programu příští týden, by podle CNN dokonce mohla Trumpa porazit. Body získává snad i proto, že se proti němu příliš nevymezuje.

„Trump byl správný prezident ve správném čase. Se spoustou věcí z jeho politiky souhlasím. Pronásleduje ho ale chaos,“ prohlásila Haleyová.

Americký volební cyklus primárních voleb a caucusů poběží až do září, nejvíce volebních akcí bude v březnu. Říjen bude volný a v listopadu přijdou na řadu hlavní volby. V lednu 2025 do Oválné pracovny dost možná usedne staronový prezident. A nebo volby skončí jedním velkým překvapením.

Tagy: