Trump stále čelí impeachmentu. Druhá ústavní žaloba už formálně dorazila do Senátu

Donald Trump

Demokraté ze Sněmovny reprezentantů formálně předali ústavní žalobu na předchozího prezidenta Donalda Trumpa Senátu. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Tato komora Kongresu USA bude rozhodovat o tom, zda uzná republikánského exprezidenta vinným z podněcování ke vzpouře při nedávných nepokojích v sídle Kongresu.

Senátní lídři už dříve oznámili, že se žalobou budou zabývat až od 9. února, šéf demokratů v horní komoře Chuck Schumer v neděli prohlásil, že její projednávání bude spravedlivé, ale rychlé. Senát by mohl v případě uznání viny Trumpovi zakázat v budoucnu usilovat o veřejný úřad.

První prezident v historii USA, který čelí už druhému impeachmentu

Trump čelí jako první prezident v historii Spojených států už druhé ústavní žalobě, takzvanému impeachmentu. První žalobu vyvolala jeho snaha přimět ukrajinského prezidenta k zahájení vyšetřování energetické firmy, v níž působil syn současného prezidenta a někdejšího Trumpova volebního soka Joea Bidena. Senát ho tehdy osvobodil.

Současná žaloba se týká role, kterou Trump sehrál v útoku svých příznivců na budovu Kongresu z 6. ledna, při němž zemřelo pět lidí. Trump krátce před nepokoji vyzval své podporovatele k pochodu na Kapitol a mimo jiné jim řekl, že musejí „bojovat hlava nehlava“ proti údajným volebním podvodům, jejichž existenci se mu však nepodařilo dokázat. Podobnou rétorikou Trump mobilizoval své voliče už několik předchozích měsíců od doby, kdy velká média začala projektovat jeho prohru v listopadových volbách.

Tagy:
Joe Biden Senát žaloba Demokratická strana impeachment USA Demokraté Donald Trump Prezidentské volby v USA 2020 ústavní žaloba Kongres Spojených států amerických Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických Senát Spojených států amerických Charles Schumer