Pomáhat Ukrajině? Ať se USA raději soustředí na bezpečnost na svých školách, zlobí se Trump

Exprezident Donald Trump vystoupil na konferenci Národní střelecké asociace, která usiluje o zachování práva Američanů držet zbraň, kde se opřel do Kongresu a jeho distribuce státních peněz. Podle Trumpa by se měl Washington nejdříve postarat o bezpečnost na školách a až poté pomáhat Ukrajině.

Spojenými státy v posledních týdnech otřásají četné případy masové střelby. Nejvíce v zemi rezonuje incident v Texasu, kde 18letý útočník spustil střelbu na základní škole a zavraždil 19 dětí a dva učitele. Občané i zákonodárci znovu diskutují, zda by měli být zbraně v zemi tak snadno dostupné.

Právo každého Američana držet zbraň je zakotvené v tamní ústavě. Za zachování tohoto práva lobbuje mezi jinými Národní střelecká asociace. Na její nedávnou konferenci zavítal i exprezident Donald Trump.

Ten je dlouhodobým zastáncem názoru, že Američané mají mít právo držet zbraň a touto zbraní se bránit. Na mítinku ale prohlásil, že by se mělo zlepšit zabezpečení škol. Kongres podle něj tuto problematiku podceňuje a místo toho protežuje Ukrajinu. USA od začátku války podpořily napadenou zemi částkou 54 miliard dolarů (tedy 1,2 bilionu korun).

„Jak je možné, že USA pošlou na Ukrajinu takové peníze, ale nezvládají zajistit bezpečnost na školách?“ ptal se Trump, který se podle některých expertů znovu pustí do boje o Bílý dům.

„Než začneme budovat zbytek světa, měli bychom zajistit bezpečné školy pro naše děti v našem vlastním státě,“ má jasno Trump. Na konferenci pak rovněž představil konkrétní kroky, které by podle něj měly současnou situaci vyřešit.

Jak školy opevnit?

„Kongres by měl okamžitě získat zpátky každý nevyužitý cent, který byl součástí covidového balíčku. Je potřeba to státům vzít a peníze použít na rychlé vylepšení bezpečnosti ve všech školách po celé naší zemi,“ navrhl.

Podle Trumpa se řešení skrývá v kompletním přebudování konceptu bezpečnosti na školách. Exprezident si myslí, že opevnit by se měl především vchod každé školy. „Měly by tam být detektory kovu. A v každé škole by měl být alespoň jeden ozbrojený policista,“ uvažoval Trump s tím, že demokrati podobné návrhy údajně blokuji.

Americký exprezident na konferenci řekl, že problém nijak nevyřeší omezování zbraňových práv. „Slušní Američané potřebují palné zbraně, aby se mohli bránit proti těm zlým,“ uzavřel Trump.

Tagy: