Republikáni jsou Trumpovým kultem. Nikdo nemá šanci ho porazit, myslí si Klvaňa

Donald Trump na konferenci v Marylandu

Tomás Klvaňa k SuperTuesday

Výsledky volebního superúterý jsou podle politologa z New York University v Praze Tomáše Klvani víceméně jasné a Donald Trump se stane neoficiálním kandidátem republikánské strany na prezidenta. Uvedl to v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

Klvaňa za hlavní otázku nepovažuje, kdo ovládne primárky, ale co udělá poražená Nikki Haleyová. „Má před sebou několik možností, a to bude velké drama té noci (vítěz může být znám už v noci z úterý na středu, pozn. red.),“ poznamenal.

ČTĚTE TAKÉ: Uvnitř vyděšený kluk, popsala Trumpa jeho neteř. Prozradila, co ho drží v noci vzhůru

Konečný verdikt, koho republikáni vyšlou do boje o prezidentské křeslo, ale vynese až nominační sjezd. „Teoreticky se může stát, že ten zvolí někoho úplně jiného. Nemusí to vůbec být kandidát, který vyhraje primárky. Ovšem to se od roku 1967 nestalo a nepředpokládá se, že by to letos mělo být jinak,“ uvedl Klvaňa, bývalý mluvčí prezidenta Václava Klause.

Trump podle politologa v podstatě ovládá republikánskou stranu. „Haleyovou volí mezi 20 až 40 procenty republikánských voličů. Vybudoval si takovou dominanci, že ho téměř nikdo nemá šanci porazit,“ vysvětlil. „Když to řeknu s nadsázkou, republikáni nefungují jako normální strana, ale je to spíš kult Donalda Trumpa,“ dodal.

Domnívá se, že Trumpovu kandidaturu neohrozí ani aféry, které ho provázejí. „Čelí čtyřem kriminálním soudním procesům a dohromady 91 případům porušení zákona,“ nastínil Klvaňa. Nicméně zdůraznil, že i když je nepravděpodobné, že by za něco z toho byl odsouzen, soudní řízení se pravděpodobně uskuteční až po volbách.

Trumpova cesta k vítězství

Trump zatím opanoval osm z devíti zastávek nominačního procesu a několikrát v přímých soubojích porazil bývalou guvernérku Jižní Karolíny Haleyovou, která je jeho poslední zbývající soupeřkou. Ta překvapila nedělní výhrou v americkém hlavním městě Washingtonu, a stala se tak první ženou, jež kdy zvítězila v některém z republikánských nominačních hlasování.

Jakkoli Trump Haleyovou jasně poráží v průzkumech i při skutečných hlasováních, její výsledky svědčí o nejednotě republikánského tábora. Například v Michiganu na konci února získala v primárkách bezmála 27 procent hlasů v době, kdy už svého soupeře a exprezidenta poměrně otevřeně kritizovala. Svou kritiku v posledních týdnech výrazně vystupňovala a o víkendu v rozhovoru pro NBC News prohlásila, že neví, zda by Trump při druhém mandátu ctil americkou ústavu.

Pokud by výsledky úterních klání donutily Haleyovou z kampaně odstoupit, znamenalo by to nezvykle brzký konec soupeření o prezidentské nominace dvou hlavních stran. V minulém volebním cyklu připadlo vítězství mezi demokraty Bidenovi v první polovině dubna, o čtyři roky dříve Trumpovi poslední soupeři odpadli až na začátku května.

Sledujte klíčové klání amerických primárek. CNN Prima NEWS nabídne dynamické volební studio

Tagy:
Maryland USA Donald Trump Nevada kandidát na prezidenta Tomáš Klvaňa prezident volby Nikki Haleyová Americké volby 2024 volební superúterý