V boji o Bílý dům se točí miliardy. Navrch má Biden, přispívá mu i Soros či Spielberg

Do volebního klání vykročil v kontextu financování prezidentské kampaně o něco lépe Joe Biden, na účtu jeho kampaně bylo na konci minulého roku 46 milionů dolarů (miliarda korun). Hlavní výbor kampaně Donalda Trumpa měl ve stejný čas k dispozici 33 milionů dolarů (772 milionů korun). Exprezident totiž musí ukrajovat miliony na soudní výlohy.

Americká volební kampaň je tradičně jedním z nejdražších politických tažení na světě. Hlavní favorité – Donald Trump i Joe Biden – už vybrali a obratem zase utratili miliony dolarů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: USA nebudou před Ruskem bránit země NATO, které nedávají dost na obranu, naznačil Trump

Poslední data z konce minulého roku ukazují, že současný nájemník Bílého domu vstoupil do volebního roku v lepší pozici. Ne tak z pozice průzkumů, které favorizují Trumpa, ale z pozice peněz. Biden měl k dispozici na kampaň 46 milionů dolarů, Trump „jen“ 33 milionů dolarů. Rozdíl ale podle listu The New York Times není nijak propastný.

Exprezident by měl za normálních okolností zřejmě k dispozici mnohem více peněz. Jenže Trumpovy návštěvy soudů se v minulém roce pořádně prodražily. Jeho výbor kampaně musel vyčlenit neuvěřitelných 50 milionů dolarů, aby pokryl Trumpovy soudní výlohy.

„Trump má stále dostatek hotovosti a možnost získat další. Výdaje na právní služby však poukazují na skutečný problém, s nímž bývalý prezident vstupuje do volebního roku – stále větší část svých prostředků odvádí z kampaně na řešení svých právních potíží. A to bude pravděpodobně i nadále nákladné,“ komentoval list Politico.

Dokazuje to i hospodaření MAGA Inc., jednoho z Trumpových předních politických akčních výborů, které vybírají peníze na jeho kampaň. V posledních šesti měsících roku 2023 výbor utratil více, než vybral.

Kdo podporuje koho?

Při americké volební kampani jednotliví kandidáti spoléhají zejména na spletitou síť dárců, kteří jim – ať už jednorázově nebo pravidelně – posílají peníze.

Mezi přední dárce Bidenovy kampaně patří režisér Steven Spielberg se ženou nebo finančník George Soros. Za Trumpem pak podle CNN stojí například vlastník týmu amerického fotbalu New York Jets Woody Johnson, který Trumpovi během prvního mandátu sloužil jako velvyslanec ve Velké Británii.

Trump ale boduje u drobnějších dárců, kteří by mu chtěli pomoci zvítězit v klíčových státech, kde by mohla být potenciální bitva s Bidenem mimořádně napínavá. Například v Pensylvánii, Wisconsinu, Michiganu nebo Nevadě. Ve všech těchto státech má Trump více drobnějších dárců než Biden.

„Drobní dárci byli vždy neodmyslitelnou součástí Trumpova politického rozmachu. Nejenže poháněli jeho tři prezidentské kandidatury, ale jsou také důležitým měřítkem jeho široké přitažlivosti pro nehybnou občanskou základnu. Většina velkých dárců se v tomto cyklu od Trumpa zatím drží dál,“ poznamenal list The New York Times.

Řadu z těchto dárců přitom příliš neovlivňuje, že Trump chodí po soudech a čelí obviněním na všech frontách. Ba naopak, mnohdy je to motivuje k ještě větší a naléhavější podpoře exprezidenta.

Podle webu NBC to ilustruje den, kdy se na světlo světa dostala Trumpova dnes již legendární policejní fotografie, a to po jeho zatčení v kauze údajného ovlivňování voleb ve státě Georgie. Během několika hodin se podařilo na Trumpovu kampaň vybrat na internetu 4,2 milionu dolarů (98 milionů korun). Jednalo se o vůbec největší denní internetový příspěvek do Trumpovy volební pokladnice v minulém roce.

VIDEO: Co řekl Trump o NATO?

Tagy: