Tunely teroristů pod nemocnicí? Štáb CNN do chodeb nahlédl, vedou k záhadným dveřím

Objevená šachta v nemocnici al-Šífa

Izraelci ukázali tunely pod nemocnicí

Štáb americké CNN se vydal v doprovodu izraelské armády do oblasti nemocnice al-Šífa v Gaze, aby tam obhlédl objevenou šachtu. Tel Aviv totiž tvrdí, že Hamás vybudoval teroristické úkryty přímo pod nemocnicí a snaží se o tom přesvědčit svět. CNN zjistila, že na místě je skutečně rozsáhlá podzemní chodba. Má to ale háček.

Podezření, že Hamás buduje síť tunelů i pod civilními budovami včetně nemocnic, není spojené jen se současnou válkou. Izrael na to upozorňuje roky. A vzhledem k přísným očím mezinárodního společenství se o tom snaží svět zoufale přesvědčit. Minulý týden izraelská armáda v oblasti nemocnice al-Šífa objevila šachtu, která má být údajně součástí rozlehlého podzemního doupěte teroristů.

Štáb americké CNN se na místo vydal, aby zjistil, jestli Izraelci mluví pravdu. K návštěvě inkriminované oblasti došlo pozdě v noci. Reportéři uvedli, že město kolem bylo výrazně poničené, zvuky války ale prakticky neslyšeli. Jen jednou kdesi daleko zněla střelba.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pozastaví válku. Izrael a Hamás se předběžné dohodly, budou propuštěny desítky rukojmích

Izraelská armáda dovolila novinářům do šachty nahlédnout. „Je to velký tunel. Setkal jsem se s tunely už v roce 2014, ale tento tunel je řádově větší,“ sdělil CNN vojenský velitel jejich výpravy.

Do hlubiny

Novináři jeho slova potvrdili. „Když jsme stáli na okraji tunelové šachty, bylo zřejmé, že samotná stavba je značná. Nahoře visely přes okraj otvoru zbytky žebříku. Uprostřed kruhové šachty se nacházel středový sloup, který působil jako součást točitého schodiště. Samotná šachta se táhla dolů. Dál, než jsme mohli vidět. Zejména ve slabém světle našich čelovek,“ popsala CNN.

Má to ale háček. Ani takové zjištění podle CNN tak docela neznamená, že mají Izraelci pravdu. Stále existuje možnost, že jde pouze o separátní šachtu, která není napojená na zbytek teroristické sítě.

Izraelská armáda informovala, že šachta vede dolů do hloubky zhruba deseti metrů a následně tunel pokračuje v rovině dalších 55 metrů. Na konci stojí kovové dveře s malým okénkem. A právě to, co se skrývá na druhé straně bytelných dveří, zřejmě rozhodne o tom, jestli byla tušení Izraelců správná.

„Podzemní zařízení, které jsme našli, musíme zničit,“ řekl mluvčí izraelské armády Daniel Hagari. „Myslím, že vedení Hamásu je pod velkým tlakem, protože jsme toto zařízení odhalili a nyní se ho chystáme zbourat. Bude nám to nějakou dobu trvat. Uděláme to bezpečně, ale uděláme to,“ dodal.

„Jedná se pravděpodobně o dosud nejpřesvědčivější důkaz, který Izraelské obranné síly předložily, že pod nemocnicí může existovat síť tunelů. Neprokazuje sice bezpochyby, že se pod největší nemocnicí v Gaze nachází velitelské centrum, ale je zřejmé, že se pod ní nachází tunel. Zjistit, co se k tomuto tunelu připojuje, je naprosto zásadní,“ komentuje CNN.

Izrael vsadil všechno na jednu kartu. Věří, že Hamás zneužíval nemocnici pro vojenské účely. Teroristická organizace něco takového dlouhodobě odmítá. Stejně tak personál nemocnice. Zdravotníci pro CNN uvedli, že možné šachty slouží jen lékařským účelům.

Kde je pravda, se zřejmě ukáže už velmi brzy.

Tagy: