Pozastaví válku. Izrael a Hamás se předběžné dohodly, budou propuštěny desítky rukojmích

 Izrael čeká dlouhá a těžká válka, říká Netanjahu.

Předběžná dohoda Izraele a Hamásu

Izrael a Hamás podle listu Washington Post dosáhly předběžné dohody o pozastavení války a propuštění desítek rukojmích. Boje mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím mají být přerušeny na nejméně pět dnů, propuštěno má být postupně 50 nebo více rukojmích. Předběžná dohoda, kterou pomohly zprostředkovat Spojené státy a Katar, počítá také s navýšením humanitární pomoci pro Palestince v Pásmu Gazy. Bílý dům však uvedl, že dohoda mezi Izraelem a Hamásem zatím není na světě.

Propouštění rukojmích – žen a dětí – by podle šestistránkové dohody, kterou Washington Post označuje za podrobnou, mohlo začít v příštích několika dnech, pokud se na poslední chvíli neobjeví komplikace. Každých 24 hodin se pak má z Gazy na svobodu vrátit skupinka zadržovaných. Kolik přesně ze zhruba 240 rukojmích palestinských radikálů bude takto propuštěno, není zatím jasné. Dohlížet na propouštění, jakož i na dodržování klidu zbraní mají blíže neupřesněné vzdušné prostředky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vypalte Gazu teď hned. Jsme k nim zbytečně humánní, burcoval vlivný izraelský poslanec

Základy dohody vznikly během několikatýdenních jednání v katarském Dauhá mezi Izraelem, USA a Hamásem, který zastupovali katarští činitelé, napsal Washington Post s odvoláním na diplomaty. Do poslední chvíle ale nebylo jasné, jestli Izrael bude souhlasit s pozastavením své ofenzivy v Gaze, kterou reaguje na krvavý útok Hamásu ze 7. října.

USA: Dohoda ještě není uzavřena

Mluvčí izraelské ambasády ve Washingtonu se k informacím amerického listu v sobotu pozdě večer odmítl vyjádřit. Agentura Reuters s odvoláním na mluvčí Bílého domu v noci na neděli uvedla, že dohody zatím nebylo dosaženo, USA však tvrdě pracují na tom, aby se tak stalo.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu opakovaně naznačil, že se o propuštění alespoň části rukojmích za ústupky jeho země jedná, podrobnosti zatím ale sdělit nechtěl. Hamás a další radikální palestinské skupiny v říjnu do Gazy z Izraele unesly kolem 240 lidí.

Podle Washington Postu právě obavy o osud rukojmích, z nichž dva izraelské síly v posledních dnech našly mrtvé, spolu rychle rostoucím počtem palestinských civilních obětí zvýšily tlak na Netanjahua a jeho vládu. K okamžitému přerušení bojů navíc vyzvalo více než 100 zemí, a to včetně nejdůležitějšího spojence Izraele, kterým jsou Spojené státy.

Říjnový útok Hamásu si v Izraeli vyžádal na 1 200 životů, převážně civilistů. Rozsáhlá izraelská odveta v Gaze, kde na území menším než Praha žije 2,3 milionu Palestinců, připravila o život podle tamních úřadů kolem 12 300 lidí, včetně asi pěti tisíc dětí. Izrael však čísla zpochybňuje, neboť je zveřejňují úřady kontrolované Hamásem. Palestinci v úzkém pobřežním pásu u Středozemního moře čelí velmi složité humanitární situaci, protože je Izrael z velké části odřízl od dodávek elektřiny, potravin, vody a léků. Kolem dvou třetin zdejších obyvatel navíc muselo opustit své domovy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Při útoku na školu v Gaze zemřelo nejméně 50 lidí, tvrdí Palestinci. Izrael zprávu prověřuje

Tagy:
Izrael Bílý dům Hamás Benjamin Netanjahu The Washington Post USA Gaza útok Hamásu na Izrael