Tuny potravin pro zvířata a přes milion korun. Lidé pomáhají liberecké zoo

Libereckou zoo doslova zavalila materiální pomoc. Lidé tam během několika posledních dnů přinesli tuny potravin pro zvířata. Zoologické zahrady se kvůli dlouhodobému nucenému uzavření kvůli pandemii koronaviru dostávají na samou hranu přežití. Se žádostí o pomoc se tedy obrátily na své příznivce.

Na pokladnu liberecké zoo je možné denně od 9 do 17 hodin přinášet jídlo, ale i další potřeby podle seznamu, který zahrada zveřejnila na svých stránkách. „O víkendu tu stál doslova zástup lidí s plnými taškami a přepravkami, je to úžasné. Nevážili jsme to, ale určitě se už pohybujeme v řádu tun,“ uvedla mluvčí zoo Barbara Tesařová.

Lidé nosí nejčastěji zeleninu a ovoce, ale i čerstvé větve břízy, habru nebo jilmu. „Kořenová zelenina je hlavně pro kopytníky nebo slony, ti si pochutnají i na větvičkách. Ovoce zase směřuje hlavně k primátům a do tropického pavilonu k exotickým ptákům a plazům,“ popsala zooložka Petra Bolechová.

Dary mají často překvapivou podobu, nechybí mezi nimi například vyřazené hasičské hadice. I ty jsou na seznamu, který zoo zveřejnila. „Je to velmi osvědčený materiál, ze kterého se vyrábějí houpačky do pavilonů opic a šelem,“ vysvětlila Bolechová s tím, že vybavení výběhů je nutné pravidelně obnovovat, ale i to stojí peníze, kterých se během pandemie nedostává.

Čím mohou lidé zoo pomoct?

„Z jídla jsou to především kokosové ořechy, neloupané ořechy, ovoce, zelenina, ale i neslazené ovocné přesnídávky. Čerstvé větve a výhonky mohou být z břízy, vrby jívy, bambusu, maliníku, habru nebo jilmu,“ vyjmenovala mluvčí zoo.

Lidé mohou přinést i rostliny jako fíkus nebo ibišek. Ve výbězích ale najdou využití třeba i basketbalové míče, čisté plastové sudy, proutěné košíky všech velikostí, horolezecká lana, karabiny a už zmíněné hasičské hadice. Kromě toho lidé zoo posílají i peníze. Od počátku roku se už na účtu zoologické zahrady sešlo od drobných dárců přes 1,6 milionu korun.

Tagy: