Turek: Ukrajina potřebuje kompromis, cesta je jedině Trump. Ohrožuje NATO, namítl Jakob

Filip Turek

Karla Maříková, Jan Jakob, Jan Farský, Filip Turek, Cyril Svoboda, Lubomír Zaorálek

Pokud chceme konflikt na Ukrajině posunout pozitivním směrem, jediná cesta je Donald Trump. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl europoslanec Filip Turek (Přísaha a MOTORISTÉ SOBĚ). Podle poslance Jana Jakoba (TOP 09) však Trump představuje riziko, které ohrožuje fungování NATO i českou bezpečnost.

„Představa, že Ukrajina díky tomu, že tam pošleme nějaké prskavky, porazí jadernou velmoc, je naivní. Neříkám, že se Ukrajina musí vzdát, jen musí dojít k nějakému kompromisu,“ řekl Turek. „Kompromis není prohra, prohra by bylo dalších sto tisíc mrtvých. Hranice všech států bohužel vznikly nějakým násilím, kdy ten slabší prohrál,“ doplnil Turek.

ČTĚTE TAKÉ: Trhy po Bidenově odstoupení obchází paranoia. Zhroucení akcií je zase blíže, ukazuje analýza

S tímto názorem však nesouhlasil europoslanec Jan Farský (STAN). „Žijeme ve světě, kde se respektuje suverenita státu. Kdybychom to přestali akceptovat, tak na to jako první doplatí malé státy, a tedy i Česko,“ řekl Farský.

Podle Turka jedině Donald Trump dokáže konflikt pohnout pozitivním směrem, přestože ani jeho nepovažuje za ideálního kandidáta na prezidenta Spojených států. „Kdyby tady byl jiný republikánský kandidát, byl bych samozřejmě mnohem radši. To, že Američané nevybrali nikoho lepšího než Bidena, který musel odstoupit, a Trumpa, svědčí o špatném stavu jejich společnosti,“ dodal Turek.

S Turkem nesouhlasil Jakob, pro kterého Trump představuje bezpečnostní riziko. „V těchto volbách nejde jen o budoucnost Spojených států, ale i celého světa. Trump představuje riziko, které ohrožuje fungování NATO a nakonec i to naše, protože Spojené státy jsou z tohoto globálního hlediska nejdůležitějším hráčem,“ sdělil Jakob.

Jako hrozbu však Trumpa nevnímala poslankyně Karla Maříková (SPD). „Já chápu, že Trump je hrozbou pro pětikoalici, protože je schopný zastavit válku na Ukrajině. Narovinu si řekněme, že ta válka je mezi Ruskem a Amerikou. Ukrajina tam hraje pouze užitečného idiota. Já věřím, že Trump vyhraje, protože Amerika to skutečně potřebuje. To, co Biden napáchal, nemá obdoby a je potřeba, aby se ta země znovu vzchopila.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Tepala Bidena za rasismus, pak se stala jeho stínem. Kdo je favoritka demokratů Harrisová?

Tagy: