Trhy po Bidenově odstoupení obchází paranoia. Zhroucení akcií je zase blíže, ukazuje analýza

Po odstoupení Joea Bidena z prezidentské kampaně trhům akutní zhroucení nehrozí. Podle webu MarketWatch se ale na Wall Street zvyšuje napětí z dalšího vývoje. Index volatility sledující ukazatel S&P 500 je nejvyšší za poslední tři měsíce, trhy se tak připravují na potenciální ránu.

Investor do amerických akcií si v letošním roce prožívá jeden šok za druhým. Prezidentské volby a volby do Kongresu jsou významným hybatelem trhů a jakákoli významnější zpráva, která je s nimi spojená, se proto může promítat do ceny vybraných akcií.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Evropa věští, jak se Trump postaví k Ukrajině. Jeho viceprezident rýpe do NATO

Už neúspěšný atentát na Donalda Trumpa investory pořádně vyděsil. Jelikož ale Trump přežil, akciové indexy nakonec šok ustály. Trump je pro Wall Street hlavním favoritem voleb a jeho úmrtí nebo odstoupení by jistě poslalo indexy do červených čísel.

U Bidena je to složitější. Pokud hrozí, že současný vládnoucí prezident mandát neobhájí – což se nyní stalo – trhy jdou zpravidla před volbami dolů. Na druhé straně Wall Street očekával prohru Bidena s velkým předstihem, což by mohlo kolísání trhů utlumit.

Jenže když teď Biden odstoupil z kampaně a ukázal na Kamalu Harrisovou, u které ale ještě ani není jasné, jestli skutečně bude proti Trumpovi kandidovat, jsou trhy znovu nervózní.

Trhy polévá pot

Akutní propad se prozatím nečeká. Evropské trhy otevřely v černých číslech a podobně pozitivně zareagují podle agentury Bloomberg i americké trhy.

Wall Street je ale jako pružina, která se stlačuje každou další významnou zprávou, až zkrátka jednou povolí. I přes zdánlivě dobrou náladu na trzích proto mezi investory roste nervozita.

Měřítkem strachu na amerických akciových trzích je index VIX, který projektuje budoucí chování ukazatele S&P 500, který zahrnuje akcie 500 nejhodnotnějších firem v USA. Pokud index roste, očekávají se větší pohyby na trzích – dolů, či nahoru. Pokud se naopak index VIX drží nízko, čeká se klid a pozvolný růst.

A index VIX teď po Bidenově odstoupení vystoupal na nejvyšší čísla od dubna, kdy trhy potkal letošní největší pád. Z toho lze usuzovat, že trhy v dlouhodobém horizontu budou reagovat na Bidenovo rozhodnutí negativně.

Finální vysvědčení ale Wall Street vystaví politikům až po volbách v listopadu. Trhy se podle webu Market Watch obávají například toho, že volby do Kongresu drtivě ovládne republikánská strana.

V případě vítězství Trumpa v prezidentských volbách pak budou zřejmě na burze nadále posilovat energetické společnosti, banky nebo bitcoin, kterému exprezident nově fandí.

Špatné vyhlídky naopak mají firmy podnikající ve výrobě elektromobilů nebo v sektoru obnovitelných zdrojů. Tyto společnosti Trumpovi, který chystá škrty korporátních daní, naopak příliš nevoní.

VIDEO: Vítězství Harrisové by potěšilo Moskvu i Peking, říká ekonom. Trumpovy šance klesly

Tagy: