Votápek: Trump je ve svém narcisismu až naivní. Každý diktátor si ho vodí, jak potřebuje

Donald Trump a Kim Čong-un na společném setkání v demilitarizované zóně mezi Severní a Jižní Koreou v červnu 2019

Tomáš Zdechovský, Kateřina Konečná, Tomáš Klvaňa, Vladimír Votápek, Jiří Just

Republikánský kandidát na post prezidenta USA Donald Trump chce posílit svou image politika, který dokáže leccos vyřešit. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to pronesl bývalý generální konzul v Petrohradu Vladimír Votápek. Trump je však podle něj „ve svém narcisismu až naivní“, takže si ho diktátoři mohou vodit, jak potřebují. Diplomat také podotkl, že volba J. D. Vanceho za viceprezidenta může demokratům pomoci vrátit se do hry.

Trumpova výhra v podzimních prezidentských volbách představuje podle Votápka v tuto chvíli nejpravděpodobnější scénář. „Na takový vývoj se připravuje například ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, což je pro všechny výrazný signál,“ podotkl.

K TÉMATU: Kdyby atentát na Trumpa vyšel, Američané by byli na pokraji občanské války, míní Joch

Demokraty však ze hry nevyřazuje – republikánský favorit prý totiž může v následujících měsících něco pokazit. „Trump chce u voličů posílit image politika, který dokáže leccos vyřešit. Dlužno podotknout, že během svého působení v úřadu představil mnoho děsivých scén, třeba schůzku se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem, během níž nic nevyjednal,“ připomněl diplomat.

Podle Votápka mají autoritářští státníci Trumpa snadno přečteného. „Je ve svém narcisismu až naivní. Diktátoři si ho poté vodí tak, jak potřebují. Pokud by tedy chtěl dojednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem mírové řešení konfliktu na Ukrajině, bylo by to pro Rusko extrémně výhodné,“ poznamenal v pořadu 360°.

V amerických prezidentských volbách je podle bývalého konzula nyní jisté, že současný šéf Bílého domu Joe Biden by Demokratické straně klání o nejvyšší post prohrál. „Záleží, koho nasadí místo něj. Trumpův výběr viceprezidenta J. D. Vanceho byl slabý tah, který může demokratům trochu otevřít dveře k úspěchu,“ zdůraznil Votápek.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Trumpův projev působil, jako by ho vařili pejsek a kočička, řekl Klvaňa. Ameriku bude dál rozdělovat

Tagy: