Turek vyčetl Zdechovskému mlčení o spalovacích motorech. Neumíte s Googlem? oponoval lidovec

Lídr kandidátky do europarlamentu Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek a europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Co na to vaše peněženka 16.4.2024

Zavazovat se k alternativám, které fungují pouze v laboratorních podmínkách, je pro ekonomiku smrtící, pronesl o zákazu spalovacích motorů ve vysílání CNN Prima NEWS lídr eurokandidátky Přísaha a Motoristé sobě Filip Turek. Řekl také, že žádné studie o možných dopadech neexistují, a europoslanci Tomáši Zdechovskému (KDU-ČSL) vyčetl, že na to neupozornil. „Neumíte s Googlem?“ oponoval lidovec s tím, že o problému již delší dobu hovoří.

Europoslanec zmínil, že automobilka Toyota přišla s technologií, která by měla zajistit neutrální emisní stopu právě v případě spalovacích motorů. „O podobných věcech je nutné vést debatu. Myslím si, že plošný zákaz v roce 2035 je nesmysl, který musíme změnit,“ řekl v pořadu Co na to vaše peněženka Zdechovský.

K TÉMATU: Regulace nezmění fyziku, říká Kupka o elektroautech. V EU pácháme sebevraždu, míní Nacher

Mnohé alternativy ke spalovacím motorům ale podle Turka fungují jen na papíře. „Nastavit právní závaznost na základě technologií, které fungují jen v laboratorních podmínkách nebo ještě vůbec neexistují, je pro naši ekonomiku smrtící,“ prohlásil.

„Proč nikdo ze současných europoslanců neupozornil na to, že neexistují žádné studie ohledně dopadu takového nařízení?“ podivil se Turek.

Proti jeho tvrzení se Zdechovský ostře ohradil. „Pokud byste zkusil využít Google, což je ve vašem případě asi problém, zjistil byste, že jsem na zásadní absenci těchto studií upozornil již několikrát,“ poznamenal europoslanec ve vysílání CNN Prima NEWS.

Mimo jiné dodal, že automobilka Škoda má o elektromobilitu v celkovém portfoliu zájem, jelikož do této oblasti investovala značné prostředky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lidé zaplatí pokuty, říká Dostálová o schválené evropské směrnici. Ani jste tu normu neviděla, opáčil Hladík

Tagy: