Turisté lační po korunovačních suvenýrech. K dostání jsou i „klobásové prsty“ Karla III.

Na korunovaci je třeba se řádně vybavit. Nejen pláštěnkou pro případ deště, ale i vlaječkami, korunkami a dalšími korunovačními předměty. Turisté nepohrdnou ani různými suvenýry, jimiž jsou v posledních dnech přeplněné obchody. Výrobce elektronických cigaret u příležitosti slavnostního ceremoniálu dokonce vyrobil speciální náplně ve tvaru Karlových prstů.

Žoviálně se kymácející figurka krále Karla III. zve k nákupu nekonečné davy turistů lačnících po suvenýrech. Hned při vstupu do jednoho z obchodů je ale jasné, že prim hraje stále královna Alžběta II. Králova sekce je totiž i pár dní před jeho korunovací po něco skromnější.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Korunovace přitahuje vyšinuté jedince. Británie na ní nakonec vydělá, myslí si Sklenář

„Královna je číslo jedna. Potom následuje král Karel III. a řekl bych, že hodně fanoušků má stále i lady Diana,“ sdělil CNN Prima NEWS majitel obchodu se suvenýry.

Lidé se vybavují nejen na sledování samotného korunovačního procesí, ale i na všemi očekávané venkovní slavnosti, které budou následovat. „Nakoupila jsem nějaké balónky, vlajky a ubrusy na stoly, protože v neděli pořádám sousedskou sešlost,“ svěřila se obyvatelka Londýna.

„My jsme si zatím vybrali tašky,“ řekl CNN Prima NEWS pár turistů z Texasu. „Ale určitě toho nakoupíme ještě víc. Jsme tu poprvé a moc se těšíme,“ dodali. Člověk podle nich zažije takovou událost jen jednou za život. Proto chtějí mít něco na památku.

Britové mohou kouřit Karlovy „klobásové prsty“

Odhaduje se, že při slavnosti se prodají suvenýry v hodnotě osmi miliard korun, informoval německý web BILD. Hrnky, trička, talíře, ložní prádlo nebo vánoční ozdoby jsou pouhý zlomek nabízených suvenýrů. Výrobce e-liquidů, náplní do elektronických cigaret, přišel u příležitosti Karlovy korunovace se speciálním produktem. Společnost totiž bude prodávat elektronické cigarety s potiskem králových prstů.

Britové tak budou moci kouřit „klobásové prsty“ krále Karla III., jak je sám panovník kdysi nazval během státní návštěvy Austrálie. Desetidílná sada elektronických cigaret je podle výrobce limitovaná a stojí přibližně 1 300 korun. Firma vzala v potaz tvar i velikost králových prstů a přizpůsobila tomu vzhled výrobku. Dokonce počítala i s prstenem, který regent nosí na malíčku.

„Klobásové prsty“ budou mít hned několik příchutí, napsal Bild. Do nabídky patří například snídaňový čaj, jahodová marmeláda, nebo dokonce korunovační kuře a krabí koktejl.

Mezi lidmi, kteří už teď korzují centrem Londýna s vlaječkami a dalšími předměty, lze najít i jedince, kteří se místo návštěvy obchodu se suvenýry rozhodli vsadit na svou vlastní zručnost a kreativitu. Například jedné starší paní upletla kamarádka korunky. „Je to ruční práce,“ prohlásila. „Zbývá nám koupit šampaňské, něco dobrého a můžeme se jít opít,“ doplnila se smíchem.

U Buckinghamského paláce jsou mezitím přípravy v plném proudu a každou hodinou je jasnější, že pro Brity i zahraniční turisty se chystá opravdu velkolepé představení.

Tagy: