Pád Pokrovsku by byl pro Ukrajince fatální. Může to ukončit válku o Donbas, říká ruský expert

Ruská armáda se probíjí k Pokrovsku, klíčovému logistickému uzlu na východě Ukrajiny. Zprávy z ukrajinské fronty signalizují, že před válkou 60tisícové město může padnout rychleji, než se očekávalo. Dobytí Pokrovska může přiblížit konec konfliktu o Donbas, nevylučuje Alexandr Kazakov, poradce prvního šéfa tzv. Doněcké lidové republiky Alexandra Zacharčenka a poradce předsedy prokremelské partaje Spravedlivé Rusko.

Zhruba 12 kilometrů vzdušnou čarou od města Pokrovsk - a tedy i na dostřel dělostřelectva - se nachází frontová linie. Alespoň takovou vzdálenost ukazuje mapa ukrajinského projektu DeepStateMap s kontakty v ukrajinské armádě.

Odborník na Rusko Libor Dvořák zhodnotil aktuální situaci na bojišti:

Pokrovsk má strategický význam pro zásobování ukrajinských vojsk na Donbasu. Je společně s Kramatorskem, ke kterému se ruská armáda snaží dostat skrz Časiv Jar, životně důležitým logistickým uzlem dodávající ukrajinským silám bránícím východ Ukrajiny vojáky, techniku a munici.

ČTĚTE TAKÉ: Granáty padající z nebe a zaskočení okupanti. Ničivý noční úder Ukrajinců zachytily kamery

Už to, že se ruská armáda blíží na dostřel Pokrovsku, ohrožuje tento klíčový železniční a silniční uzel, a vytváří tlak na dalších úsecích fronty. V ohrožení můžou brzy být i další významná města,  jako jsou Vuhledar či Kurachovo. A toho si jsou vědomi i v Moskvě. Proto se vší pravděpodobností „obětují“ Kurskou oblast ve prospěch ofenzivy na Pokrovsk.

Po úspěšném vpádu před třemi týdny ukrajinské síly stále ovládají část ruské Kurské oblasti. Podle vrchního velitele ukrajinské armády Oleksandra Syrského má Ukrajina pod kontrolou 100 obcí v ruském příhraničním regionu, kde dobyla bezmála 1 300 kilometrů čtverečních území.

Ruské armádě, která měla k odražení ukrajinského vpádu do Kurské oblasti stáhnout některé jednotky z okupované ukrajinské Záporožské oblasti, se Ukrajince zatím nedaří zcela zastavit a vytlačit je zpět za hraniční čáru.

„Postup se zrychluje od června. Ruská armáda zrychluje a odpor protivníka klesá. To je zcela zřetelné. Dobytí Pokrovsku umožní rozetnout ukrajinské armádní uskupení na Donbasu,“ vysvětluje v rozhovoru se spolupracovníkem CNN Prima NEWS Jiřím Justem Alexandr Kazakov.

Rus zároveň nevylučuje, že obsazení Pokrovsku může přiblížit konec konfliktu o Donbas. „Může k tomu skutečně dojít, protože v takovém případě Ukrajinci budou čelit neuvěřitelně složitým logistickým problémům. Navíc mají také problémy s rezervami. To je mimo jiné také dopad jejich operace v Kurské oblasti,“ dodává ruský expert.

Rusové prý můžou udeřit i jinde

„Pokrovský směr nelze vnímat pouze jako přímý útok na město. Ofenziva může být vedena nejen na Pokrovsk, ale také na sever, směrem na Slovjansk a Kramatorsk, anebo jižněji, do týlu ve městě Kurachovo. Tato ofenziva může otevřít velkou frontu,“ myslí si Kazakov.

Zrcadlově obrácená situace panuje v ruské Kurské oblasti. Jak si ale Kazakov myslí, ve prospěch Ruska. „Před Kyjevem stojí úkol zastavit nás před Pokrovskem. Našim úkolem bylo zastavit Ukrajince v Kurské oblasti, aby nepronikali hlouběji. To se nám podařilo. Když se podíváme na aktuální vývoj na frontě, tak kyjevský vpád byl zastaven a náš útok pokračuje,“ domnívá se ruský expert.

Kazakov poukazuje na to, že ukrajinský vpád na ruské území odpovídá válečné dynamice. Státní hranice po vypuknutí války je, podle jeho mínění, pouze abstraktní linie. „Po 24. únoru 2022 (den zahájení ruské agrese proti Ukrajině, pozn. redakce) hranice již nepředstavuje nedotknutelnou mez. Státní hranice již není žádná sakrální linie. Mění se. Nejlépe je to vidět na Donbasu. Je součástí celkové válečné dynamiky. Proto v Kurské oblasti provádíme obrannou operaci a na Ukrajině útočnou. Naše operace je úspěšná a ta jejich, mírně řečeno, nepříliš,“ míní Alexandr Kazakov.

O úspěchu ukrajinské operace v ruském příhraničí pochybují i jiní. „Ofenziva v Kurské oblasti nejenže nepřiměla k přesunu části ruských sil z Doněcka, ale také prohloubila nedostatek ukrajinského personálu v regionu,“ analyzuje proukrajinská organizace Conflict Intelligence Team. Ukrajinská agentura Unian s odvoláním na analýzu uvedla, že jedinou šancí Ukrajinců je přemístit k Pokrovsku čerstvé jednotky, případně muže, kteří teď bojují u Kursku.

Zvýšení ukrajinské morálky?

Podobného názoru je i bezpečnostní analytik Andor Šandor, podle kterého Kurský výpad ukrajinskou hlavní frontu připravil o dobře vycvičené bojovníky. „Odhady jsou, že tam bylo minimálně deset tisíc vojáků. Bohužel několik tisíc z nich bylo zabito, protože se pohybují na otevřené frontě a nemají protivzdušnou obranu,“ řekl Šándor tento týden ve vysílání CNN Prima NEWS. „Z vojenského hlediska to bylo špatné rozhodnutí (Ukrajinců),“ dodal.

Podle ukrajinského politologa Maxima Jaliho byl hlavní cíl vpádu Ukrajinců do Kurské oblasti zlepšit pozici při případných vyjednáváních. V zemi byla akce navíc, minimálně v jejím počátku, vnímána velmi pozitivně. „Operace v ruské Kurské oblasti je vnímána mimořádně kladně, protože je to po dlouhé době, od léta 2023, co jsme zahájili operativní ofenzivní operaci. Navíc, jak uvádí britský deník The Daily Telegraph, za osmačtyřicet hodin se nám podařilo obsadit větší území, než jsme vybojovali za celou kampaň v rámci protiofenzivy v roce 2023. Proto v současné době operace našich sil v Kurské oblasti zvyšuje morálku nejen ukrajinské armády, ale celé ukrajinské společnosti,“ uvedl Jali před třemi týdny pro CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Neviditelní hrdinové za ruskou linií. Členové hnutí odporu denně riskují životy. Jak pracují?

Tagy:
válka armáda Ukrajina CNN Prima NEWS Rusko Donbas ozbrojený konflikt Ozbrojené síly Ruské federace Kramatorsk Pokrovsk Kurská oblast Alexandr Kazakov konflikt, válka a mír