Tvrdé boje u Chersonu: Rusy vytlačujeme, tvrdí Ukrajinci. Jeden z šéfů okupantů je po smrti

Ukrajinský salvový raketomet

Po úspěšné ukrajinské ofenzívě fronta ustrnula v hlubokých lesích

Ukrajinci a Rusové svádějí těžké boje o město Snihurivka, které významným opevněným bodem bránícím ukrajinskému postupu na strategicky důležitý přístav Cherson. Ruské síly podle ukrajinských úřadů v oblasti vyhodily do povětří několik mostů a připravují ústup. Okupační úřady pak potvrdily smrt zástupce šéfa Rusy kontrolované části Chersonské oblasti Kirilla Stremousova.

Ruská agentura RIA Novosti citovala starostu Snihurivky Jurije Barabašova, který uvedl, že místní obyvatelé viděli v centru města těžkou techniku a že se zde odehrávají prudké boje. „Říkali, že kolem se pohybují tanky a podle jejich informací se na okraji města vedou těžké boje,“ uvedl starosta.

Zástupce ruských okupačních úřadů v Chersonské oblasti Kirill Stremousov ve středu ráno uvedl, že ukrajinské síly se neúspěšně pokusily postoupit na třech frontách, včetně Snihurivky. Situace byla podle něj „v této fázi plně pod kontrolou“.

Další vyjádření už Stremousov nepřidá, zemřel totiž při autonehodě, informovala stanice RT. Oblastní ministr zdravotnictví Vadim Ilmijev podle agentury Interfax novinářům sdělil, že nehoda se odehrála na silnici mezi Chersonem a městem Armjansk, která vede na Ruskem anektovaný ukrajinský poloostrov Krym. Jiné zdroje hovoří o nehodě u Heničesku, který se nachází rovněž poblíž Krymu.

Stremousov v posledních týdnech často ubezpečoval obyvatele Chersonské oblasti, že jim žádné nebezpečí nehrozí. Na druhé straně však později vyzýval k evakuacím směrem na východ.

Držitel ruského pasu Stremousov byl jednou z nejvýraznějších veřejných tváří ruské okupace Ukrajiny. Na sociálních sítích zveřejňoval mnohdy agresivní prohlášení a rovněž videa o dění na frontě, pořizovaná mimo jiné v rychle jedoucích vozidlech.

Vysoký představitel okupační správy nedávno zaujal také až humornou básní, ve které mimo jiné říkal, že „tam, kam dojede tankem, tam je Rusko“. Dále v ní také veršoval například o tom, jak jsou třeba česká Praha, maďarská Budapešť a další města vlastně ruskými.

Šéf ukrajinské Mykolajivské oblasti Vitalij Kim zřejmě s odkazem na zachycený rozhovor mezi ruskými vojáky naznačil, že ukrajinské síly již Rusy z oblasti vytlačily. „Ruští vojáci si stěžují, že už je odtamtud vyhnali,“ uvedl Kim podle agentury Reuters.

Ukrajinská armáda od srpna vede ofenzivu ve snaze vytlačit Rusy z jejich předmostí na pravém břehu Dněpru a osvobodit samotný Cherson. Ten je jedinou oblastní metropolí, kterou ruské síly ovládly od začátku invaze. Okupační úřady v Chersonské oblasti už řadu dnů provádějí nucenou evakuaci civilního obyvatelstva.

Chystaný ústup?

Poradce šéfa ukrajinské správy Chersonské oblasti Serhij Chlaň ve středu podle agentury Ukrinform uvedl, že Rusové zničili na pravém břehu Dněpru několik mostů, včetně toho na silnici mezi Snihurivkou a Chersonem. Podle něj jde o známku toho, že se chystají k ústupu. „Pod tlakem našich ozbrojených sil se okupanti připravují a dělají vše pro to, aby to nevypadalo jako totální zhroucení fronty, ale (...) jako plánovaný ústup,“ řekl Chlaň.

Prohlášení zástupců obou stran není možné ověřit z nezávislých zdrojů. O situaci kolem Snihurivky se zatím oficiálně nevyjádřili vojenští představitelé Ukrajiny ani Ruska. Ukrajinská armáda na dění spojené s jižní ofenzivou uvalila informační embargo.

Tagy:
válka smrt Ukrajina Rusko boje Cherson Kirill Stremousov Snihurivka