Změna strategie? Ministr Šojgu nařídil v Chersonské oblasti stažení ruských vojsk

Sergej Šojgu

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ve středu zemřel při nehodě představitel ruské okupační správy v Chersonu Kirill Stremousov. Ukrajinský tlak na jihu země nadále sílí. Ukrajinským partyzánům se povedlo vyhodit do povětří ruskou základnu u Melitopolu. Další úspěchy hlásí také ukrajinské operační velitelství Jih. K nejtvrdším bojům na Ukrajině nadále dochází v oblasti centrálního Donbasu. Ruský ministr obrany Šojgu mezitím nařídil v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny stažení ruských vojsk za řeku Dněpr, uvedl podle TASS jeho resort.

Nový on-line článek naleznete pod tímto odkazem.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu ve středu nařídil v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny stažení ruských vojsk z pravého břehu Dněpru, uvedl podle agentury TASS jeho resort. Na pravém břehu řeky leží středisko oblasti Cherson, jedno z největších měst, které se ruským vojskům podařilo během invaze na Ukrajinu dobýt.

Ve středu zahynul zástupce šéfa ruské okupační správy v ukrajinské Chersonské oblasti Kirill Stremousov. Nepřežil dopravní nehodu. Informovala o tom agentura TASS, která se odvolává na místní úřady. Smrt jedné z nejvýraznějších postav Moskvou dosazené správy v okupované části Ukrajiny přichází v době množících se zpráv o ruském ústupu z Chersonské oblasti.

Ukrajinští partyzáni provedli další útok na ruské okupanty. Tentokrát v obci Voznesenka, která se nachází nedaleko od Melitopolu, vyhodili do povětří ruskou základnu.

„Odpor obyvatel je i v devátém měsíci okupace tak silný, že se z něj Rusové doslova dusí,“ uvedl Starosta Melitopolu Ivan Fedorov na sociální síti Telegram. Ruské síly podle něj sídlily v tamním kostele. „Naši hrdinové nečekají na nebeský trest, který okupanty jistě dostihne. S nepřítelem se vypořádávají vlastníma rukama,“ dodal Fedorov.

Ukrajinská armáda na jihu země pak zničila další dva ruské muniční sklady. Informoval o tom list The Kyiv Independent. Operační velitelství Jih také oznámilo, že ukrajinská armáda za posledních 24 hodin na jižní frontě zabila 55 ruských vojáků, zničila čtyři tanky a dalších devět obrněnců, protiletadlový raketový systém i jednu samohybnou houfnici.

Rusko u východoukrajinského města Vuhledar podniká ofenzivu na novém úseku fronty. Prorazit obranné linie se mu podle ukrajinské armády zatím nepodařilo, naopak zřejmě utrpělo velké ztráty. Informoval o tom web RBK-Ukrajina, který útoky dává do souvislosti se snahou Moskvy zajistit si náhradní logistické trasy po poškození Krymského mostu.

Tagy: