Tvrdě zaskočené Rusko. Armáda není připravená v Belgorodu vzdorovat, uznal Prigožin

Šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin připustil, že ruské obranné síly nejsou připraveny čelit vpádům protivládních skupin do ruské Belgorodské oblasti, napsal The Kyiv Independent. Ukrajinci tvrdí, že během posledních 24 hodin zničili ruský systém protivzdušné obrany a další důležité cíle. Okupanti opět útočili íránskými drony Šáhed. O Bachmut se i přes zprávy z Moskvy o jeho dobytí stále bojuje, uvedl ve čtvrtečním ranním hlášení ukrajinský generální štáb.

Šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin v rozhovoru s prokremelským bloggerem Konstantinem Dolgovem v úterý řekl, že ruské obranné síly nejsou připraveny čelit nedávným vpádům protivládních skupin do ruské Belgorodské oblasti, píše The Kyiv Independent. Skupiny se přihlásily k boji na straně Ukrajiny. „Ruská armáda není absolutně připravena jim vzdorovat,“ sdělil.

Ruské ministerstvo obrany přitom uvedlo, že se ruským silám podařilo „diverzanty“ zatlačit za hranice. Více než 70 útočníků při tom zahynulo, citovala agentura Reuters z prohlášení ministerstva. Podobné zprávy z bojiště není možné nezávisle ověřit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kdo jsou bojovníci, kteří vpadli do Belgorodské oblasti? Psalo se o kontaktech na neonacisty

„Zničili jsme tři nepřátelské průzkumné bezpilotní letouny různých typů a také pět útočných dronů. Raketová a dělostřelecká vojska zasáhla několik nepřátelských strategických bodů, mimo jiné dva muniční sklady, tři dělostřelecká zařízení na jejich palebných postaveních, velitelské a kontrolní stanoviště a systém protivzdušné obrany,“ uvedl ukrajinský generální štáb podle informací webu Ukrinform.

Rusko v noci na úterý znovu ostřelovalo Ukrajinu íránskými drony Šáhed. Všechny byly zničeny ukrajinskou protivzdušnou obranou. Informoval o tom Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny v ranní zprávě, uvádí Ukrinform. „Minulou noc nepřítel použil k útoku až čtyři drony Šáhed, všechny byly sestřeleny. Informace se upřesňují,“ uvádí se v prohlášení.

Ruská Belgorodská oblast od pondělí zavedla režim protiteroristické operace. Uvedl to na Telegramu gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov, který dříve informoval, že do regionu pronikly ukrajinské diverzní skupiny. Kyjev spojitost s událostmi v Belgorodské oblasti odmítl a sdělil, že jsou prací ruských partyzánů.

S režimem protiteroristické operace se pojí speciální opatření a dočasná omezení, oznámil Gladkov. Mezi ně podle něj patří například kontroly dokladů občanů nebo možnost nařídit ukončení činnosti „nebezpečným podnikům a organizacím, které používají výbušné, radioaktivní, chemické nebo biologické nebezpečné látky“.

O východoukrajinské město Bachmut se i přes víkendové zprávy z Moskvy o jeho dobytí stále bojuje, píše v pondělním ranním hodnocení situace na bojišti ukrajinský generální štáb. Šéf ruské žoldnéřské Vagnerovy skupiny v pondělí podle agentury Reuters uvedl, že se jeho žoldnéři začnou po úspěšném dobytí z Bachmutu stahovat. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) se vagnerovcům patrně podařilo dostat pod kontrolu západní cíp Bachmutu.

Tagy:
Vladimir Putin Moskva dron Ukrajina on-line Rusko Kyjev generální štáb protivzdušná obrana Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu Institut pro studium války Vjačeslav Vladimirovič Gladkov Ukrinform