Smutné následky havajského požáru: Mrtvých mohou být až dvě stovky, identifikace se nedaří

Počet obětí požárů na havajském ostrově Maui se vyšplhal na 110, podle agentury AP to oznámil guvernér Josh Green. Týmy specialistů s pomocí vycvičených psů k úternímu odpoledni (středečnímu ránu SELČ) prohledaly 38 procent spálené oblasti a pátrají po dalších pozůstatcích. Green varoval, že obětí může být celkem až ke dvěma stům. Hasiči dál bojují s plameny. Požár u historického města Lahaina na západním pobřeží se podařilo dostat pod kontrolu z 85 procent. Požár u města Kula ve střední části ostrova je pod kontrolou z 75 procent, dál tam hoří v těžko přístupných oblastech. V pravidelné zprávě o tom informovala samospráva Maui.

Americké ministerstvo zdravotnictví na místo vypravilo tým koronerů, patologů a techniků s vybavením, které má pomoci identifikovat oběti požárů a zpracovat nalezené pozůstatky. „Bude to velice, velice obtížná mise. Kvůli počtu obětí bude vyžadovat velkou trpělivost,“ uvedl zástupce ministerstva Jonathan Greene.

ČTĚTE TAKÉ: Z ráje se stalo ohnivé peklo. Souostroví Havaj ničí katastrofální požáry

Identifikovaná těla jsou týden po nejsilnějším úderu požáru v historickém městě Lahaina na západě ostrova pouze tři. Policejní šéf ostrova Maui John Pelletier znovu vyzval rodiny, které postrádají příbuzné, aby úřadům poskytly vzorky DNA pohřešovaných. Takových vzorků získali odborníci zatím 41 a dalších 13 sebrali z pozůstatků.

Práci o víkendu patrně ztíží počasí, meteorologové hlásí déšť a silný vítr, což úřady vede k úvahám, zda preventivně nakrátko nevypnout proud a ochránit tak oslabenou rozvodnou síť. Někteří obyvatelé se s výpadky elektřiny potýkali ještě v úterý, stejně jako s nespolehlivým telefonním signálem. Někteří pravidelně chodí k plážím, kde je signál lepší, aby si zavolali. Informace ohledně vody a zásob hlásily úřady také z megafonů na malých jednomotorových letadlech.

Škoda jen na pojištěném majetku na ostrově podle odhadů činí 3,2 miliardy dolarů (asi 70,7 miliardy korun). Plameny zničily nebo poškodily 2 200 budov a další 3 000 poškodil kouř, píše AP. Guvernér Green uvedl, že bydlení na nejméně 36 týdnů budou potřebovat tisíce lidí. Záchranáři varují před předčasným návratem do spálených oblastí kvůli zdravotním rizikům, která představují toxické látky uvolněné při hoření, například v pitné vodě.

Havajský správce elektrické sítě čelí rostoucí kritice za to, že nevypnul včas proud, přestože na ostrově vál velmi silný vítr u něhož hrozilo, že povalí stožáry elektrického vedení. Objevují se také spekulace, že právě spadlé sloupy pod napětím zapříčinily jeden z nejničivějších požárů v amerických dějinách.

Tagy:
požár Havaj Maui Josh Green John Pelletier