U lidovců panuje nespokojenost. Kdo by mohl nahradit kritizovaného Jurečku?

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Skončí Jurečka v čele lidovců?

Pozice předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky se otřásá v základech. Ministr práce a sociálních věcí totiž čelí tlaku ze své strany kvůli večírku během loňské tragické střelby v Praze a následnému neobratnému vysvětlování, proč nebyl ukončen. Naštvání pramení také z toho, že stranické preference jsou hluboko pod klíčovou hranicí pěti procent pro vstup strany do Poslanecké sněmovny. Jeho další osud naznačí páteční jednání širšího vedení strany.

Předsedu lidovců Mariana Jurečku kritizuje veřejně například někdejší předseda strany a poslanec Pavel Bělobrádek. Podle něj sice kauza týkající se večírku nebyla závažná, šlo ovšem o poslední kapku v nedobré prezentaci strany. „Byla to poslední kapka, která spíše souvisí s dlouhodobou situací jak ve straně, tak v tom, jak jsme prezentováni navenek, a hlavně jaké máme dlouhodobé preference, protože nejde o výkyvy, je potřeba vždycky sledovat dlouhodobý trend. A ten není dobrý,“ uvedl pro iRozhlas.

ČTĚTE TAKÉ: Méně polotovarů, cukru i soli, více obilovin. Školní jídelny čeká po 30 letech revoluce

Bývalý předseda lidovců přitom před dvěma týdny CNN Prima NEWS řekl, že pro rezignaci důvod nevidí. Podobné naštvání neskrývá ani místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek. „Je víc věcí, které se za sebou řadily. Večírek a následná komunikace, to byl bod, kdy členská základna řekla, že už je to moc. A její hlas je nutné vnímat velmi vážně. Čeká nás zásadní debata, ale určitě nebude jen o personálních otázkách,“ řekl v rozhovoru pro web Novinky.cz.

Širší předsednictvo strany bude jednat o tom, zda se sjezd, na kterém by se volil nový předseda strany, odehraje na jaře, nebo na podzim. Sám Jurečka se přiklání k pozdějšímu termínu. Důvodem podle něj je, že výsledky budou lépe vidět po letošních volbách do Evropského parlamentu a krajských zastupitelstev.

„Dává mi logiku, aby termín sjezdu zůstal v říjnu, ostatně tak jsme o tom diskutovali v průběhu podzimu. Podle argumentů, které převážily, se termín posunul právě proto, aby se uskutečnil v momentě, kdy za sebou budeme mít troje volby a bude to jasné vysvědčení práce předsednictva,“ řekl Jurečka v pátek v Poslanecké sněmovně.

Současný předseda si navíc postěžoval, že někteří jeho spolustraníci vynášejí soudy na veřejnost ještě předtím, než se sejde širší předsednictvo. „Držím se toho, že věci, které se týkají vnitrostranických záležitostí, se mají nejprve řádně vydiskutovat a uzavřít na vnitrostranické půdě, pak se dávají médiím a veřejnosti. Mrzí mne, že za posledních 14 dnů mnoho kolegů napřed mluvilo do médií a chyběla vnitřní diskuse strany,“ řekl Jurečka.

Podle zákulisních informací by Jurečku mohl nahradit například Jan Bartošek, ministr životního prostředí Petr Hladík nebo i někdejší předseda strany a ministr zemědělství Marek Výborný. Variantou také je mladá krev v podání oblíbeného jihomoravského hejtmana Jana Grolicha.

Průzkum: Lidovci by se do Sněmovny nedostali

Zatím se pro jarní sjezd vyslovily jen tři kraje. Dřívější termín by totiž mohl narušit jednotu strany před evropskými, krajskými a senátními volbami.

Preference lidovců nyní podle průzkumů veřejného mínění nedosahují pěti procent potřebných pro vstup do Sněmovny. Veřejnost hodnotí negativně i Jurečkovo osvětlování okolností večírku. Podle necelé třetiny (30 %) lidí by měl rezignovat na post poslance, vyplynulo z průzkumu agentury Median pro Český rozhlas. Více než polovina dotázaných (56 %) se domnívá, že Jurečka má odejít z ministerské funkce.

VIDEO: Podle průzkumu by měl Jurečka odejít z funkce ministra

Tagy: