Méně polotovarů, cukru i soli, více obilovin. Školní jídelny čeká po 30 letech revoluce

Konec instantních směsí a polotovarů ve školních jídelnách.

Zdravé jídlo do školních jídelen

Konec instantních směsí a polotovarů ve školních jídelnách. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) mají projít obědy od nového školního roku velkou změnou. Obsahovat by měly například méně soli a v rámci celých menu i méně mléka a slazených nápojů. Podle odborníků byla změna na čase. Dodnes se totiž školní stravování řídí 30 let starými normami.

Na buchtičky se šodó by pamětníci školních jídelen mohli brzy jen se slzou v oku a slinou u úst vzpomínat. Školní jídelny čeká revoluce. Více obilovin a méně polotovarů, cukru, soli nebo mléka. Mouka víceméně celozrnná. Důvodem změn má být už třicet let stará stravovací norma a nejen to.

ČTĚTE TAKÉ: Lidi volí místo restaurace párty v garáži, říká Kovanda. Apokalypsa se nekoná, míní Pohlreich

„Víme, kolik dětí trpí obezitou, víme, jak moc se jim kazí zuby. Víme, že bychom měli trochu více chránit i životní prostředí,“ sdělila důvody ke změně garantka skupiny pro školní stravování SZÚ Alexandra Košťálová.

Změnit by se měl hlavně takzvaný spotřební koš, který určuje, jaké konkrétní suroviny mají být v jídelníčku zastoupeny. „Je to samozřejmě třeba i sloučení skupiny ovoce a zelenina. Když si dáte oběd a sníte ho celý, nemáte chuť dát si ještě jablko. Navíc pak vznikají ne moc chutné kombinace, jako je třeba ryba a banán,“ poznamenala Košťálová.

Některé školní jídelny se do zdravějšího stravování už pustily. „Trošku jsme zapracovali na těch jídlech, kde je maso. Ta jsme obohatili ještě o zeleninu, do běžné bramborové kaše třeba přidáváme dýni, jáhly, celer nebo mrkev. Hlavně už nepoužíváme tolik mouky, zahušťujeme bramborami,“ zmínil Petr Klíma, šéfkuchař jedné ze školních jídelen.

Podle školní kuchařky Jany Chybové jsou však děti vybíravé a salát nebo zeleninu k jídlu příliš neocení. „To mi nejíme, co to je?“ citovala reakci žáků. A stejně odmítavě jako k zelenině se prý staví i k rybám. „Rybí prsty sní, ale jakmile jim dáte rybu, tak to vracejí,“ upozornila vedoucí školní jídelny Simona Štugelová.

Odborníci přitom do nových norem doporučují právě ryby nebo luštěniny. „Jenomže děti budou jíst to, co jim uvaří doma v rodině, na co jsou doma zvyklé. Díky fast foodům mají chutě takové pikantnější,“ dodala Štugelová.

Podle webu iDnes by se změny ve školním stravování mohly týkat zhruba čtyř tisíc škol. Přibližně dva miliony žáků by si tak s novým školním rokem mohly začít pochutnávat na o něco méně sladké žemlovce nebo o něco méně slané „uho“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pivo k snídani a hodně soli. Průzkum odhalil stravovací návyky Čechů, problém je už ve školách

Tagy:
děti zdravá strava školství revoluce fastfoody polotovary školní jídelny školní kuchyně