Zavírá nejstarší britská hospoda. Podnik, který přežil stoletou válku, zničil covid

Anglická hospoda Ye Olde Fighting Cocks

Anglická hospoda zavírá po více než 1000 letech provozu

Už v raném středověku v roce 793 otevřela v městečku St Albans na sever od Londýna hospoda Ye Olde Fighting Cocks. Podnik, který přečkal i stoletou válku, je podle dostupných pramenů vůbec nejstarší dochovanou krčmou ve Velké Británii. Jenže slavný hostinec se teď zavírá, nepřežil tísnivou ekonomickou situaci, kterou způsobila pandemie.

Hospoda Ye Olde Fighting Cocks stála v Británii už v době, kdy v Evropě ještě ani neexistovala Velkomoravská říše. Rozšíření se pak taverna dočkala v 11. století, původně místo sloužilo i jako holubník. Do kroniky své pozoruhodné historie ale podnik už další stránky nepřidá. Čeká ho definitivní konec.

„Hospoda se zavírá kvůli dlouhotrvajícímu období extrémně náročných obchodních situací,“ napsal pronajímatel objektu Christo Tofalli přes facebookový účet podniku.

Hospodě zkrátka zlomila vaz pandemie. Lockdowny srazily tržby na kolena a podniky po celé Británii zely prázdnotou. Nynější oživení restauračního byznysu už majitelům Ye Olde Fightings Cocks nepomůže.

Vir jako pohroma pro hospody

„S celým mým týmem jsem se snažil za každou cenu udržet hospodu v chodu. Poslední dva roky byly ale pro celý sektor pohostinství bezprecedentní. Mezi poraženými jsme skončili i my, kteří se snažili zajistit, aby tato mnohokrát oceňovaná hospoda mohla pokračovat i do budoucna,“ komentoval smutnou zprávu Tofalli.

Obchodník dále uvedl, že s obchody to bylo na pováženou ještě před pandemií, pandemie pak podnik naprosto zdevastovala. „Samozřejmě mi to láme srdce. Tato hospoda pro mě znamenala víc než pouhý byznys. Cítil jsem se poctěný, že hraji svou malou roli v historii,“ sdělil Tofalli.

Podle americké CNN se v Británii mezi lety 2008 a 2018 uzavřelo 11 tisíc hospod. Pandemie pak proces zavírání výrazně urychlila.

Na exkluzivní reportáž o britské hospodě se můžete podívat ve videu výše.

Tagy: