Uchvatitel pultíku a sklad kávy ve Sněmovně. Internet se baví Okamurovým řečněním

Tomio Okamura

Mimořádná sněmovní schůze k novele pandemického zákona, kterou chce prosadit vládní koalice, trvá již druhý den. Jednání prodlužují především poslanci z SPD. Například předseda hnutí Tomio Okamura za řečnickým pultem hovořil v úterý přes tři hodiny. Jeho projev se stal terčem vtipů na sociálních sítích.

Schůze Sněmovny odstartovala v úterý v 10 hodin dopoledne. Po půl 11. si vzal slovo Tomio Okamura a do 13:45 nikoho ke slovu nepustil. K Okamurovi se přidávali další poslanci z SPD, a bylo tak jasné, že k hlasování jen tak nedojde.

Vládní pětikoalici se sice povedlo odhlasovat omezení doby řečnění poslanců na dvakrát pět minut, toto pravidlo se ale nevztahuje na poslance s přednostním právem, tedy na předsedy stran a šéfy poslaneckých klubů.

Na internetu se poté začaly objevovat koláže, které si z Okamurova úterního tříhodinového projevu dělají legraci. Jeden z vtipů naráží na to, že si šéf SPD uzurpoval pultík podobně jako exposlanec Lubomír Volný v minulém volebním období.

Ten proslul ve Sněmovně především bitkami s ostatními poslanci či ochrankou i cíleným blokováním schůzí. Okamura se k pultíku vrátil i ve středu dopoledne. Tentokrát však mluvil „jen“ kolem půl hodiny.

Rekordně dlouhé jednání už v úterý večer glosovali někteří poslanci. Tom Philipp (KDU-ČSL) přirovnal schůzi Sněmovny k noční bojovce na dětském táboře. Petr Letocha (STAN) si do prostor dolní komory Parlamentu přinesl spacák.

Noční schůze zaujala i další uživatele sociálních sítí. Jeden ze satirických příspěvků zmiňuje teorii o obrovském skladu kávy, který se má nacházet ve sklepě Poslanecké sněmovny. Jinak by zřejmě poslanci nebyli schopni tak dlouho udržet pozornost.

Zásobování zajištěno #snemovna #poslanci #kava #kafe #coffee Poslanecká Sněmovna Parlamentu České republiky #satira #vtipy #lol #meme

Posted by Zippy Memes on Wednesday, February 2, 2022

Co slíbil, to splnil

Okamura už ráno na tiskové konferenci sliboval, že udělá maximum, aby novela pandemického zákona nebyla přijata. Podle SPD je totiž protiústavní a omezuje svobodu lidí.

Novelu kritizuje i opoziční hnutí ANO. Jeho poslanci sice ve Sněmovně nehovoří dlouhé hodiny a nesrovnávají pandemický zákon s fašismem, předpis však slovy šéfky poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové považují za paskvil. Pro původní znění v minulém volebním období přitom ANO hlasovalo.

Nutno podotknout, že hnutí ANO společně s ČSSD se tento zákon příliš nepozdával ani před rokem. Tehdy ho s podporou budoucí pětikoalice a části komunistů schválili jako ústupek opozici, která už nechtěla prodloužit nouzový stav.

Posted by Fragile Comics on Wednesday, February 2, 2022

Účinnost stávajícího pandemického zákona končí 28. února. Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) ho chce prodloužit, zároveň ale navrhuje také rozšíření vlastních pravomocí. V takovém znění by úřady mohly nařídit testování na covid například podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, nejen zaměstnancům a jiným pracovníkům.

Nařízení izolace nebo karantény by příslušné orgány mohly oznamovat lidem i telefonicky nebo krátkou textovou zprávou. Možnost vydávat opatření pro své resorty měla dostat také ministerstva obrany a vnitra. Podle první místopředsedkyně klubu ODS Evy Decroix se ale v úterý i po předcházející diskusi se senátory rozhodlo, že poslední zmíněné oprávnění bude ze zákona vypuštěno.

Lidi na sociálních sítích ve středu ráno pobavilo také prohlášení šéfa ANO Andreje Babiše. Ten na Twitteru informoval novináře o tom, že se dostavil na tři sněmovní výbory a všechny byly zrušené. Výbory se ale ve středu kvůli probíhající schůzi nekonaly. Koaliční poslanci pak Babiše ironicky upozornili, že kdyby do Sněmovny chodil častěji, věděl by to.

Tagy: