Nadávání do úchylů i bagatelizace znásilnění. Vřava kvůli novému zákonu namíchla i Čaputovou

Slovenská vládní koalice pod vedením premiéra Roberta Fica ve čtvrtek po bouřlivé debatě v Národní radě přijala kontroverzní změny v trestním zákoně. Expremiér a dnes opoziční předák Igor Matovič z hnutí Slovensko místopředsedu parlamentu a Směru L'uboše Blahu označili za „úchyla“, velkou vlnu kritiky pak schytal Ficův poslanec Richard Glück, který bagatelizoval snížení promlčecí lhůty za znásilnění. Opozice s přijetím nesouhlasí a slibuje proti změnám i nadále bojovat.

Při schvalování změn v trestním zákoně, které na Slovensku vyvolávají značnou nevoli odpůrců vlády Roberta Fica, bylo v Národní radě velmi živo. Napjatá atmosféra a ostré výroky se daly očekávat, přesto poslanci intenzitou sporů veřejnost překvapili.

ČTĚTE TAKÉ: Čaputová dopadla v USA jako chudák, tvrdí Danko. Nákaza covidem je podle něj jen zástěrka

Příkladem budiž čerstvě jmenovaný poslanec Ficova Směru Richard Glück, který v minulosti proslul tím, že provokujícímu expremiérovi Igoru Matovičovi dal pěstí na předvolebním mítinku. Glück totiž v parlamentu bagatelizoval, že součástí změn v zákoně je i snížení promlčení lhůty u případů znásilnění z 20 na 10 let.

„Vždyť se podívejte, co se děje ve světě – v Americe si nějaká žena po 17 letech vzpomene, že byla někým znásilněná a na základě takového tvrzení začne vydírání, mediální lynč a neúčelné trestní konání,“ prohlásil na půdě slovenského parlamentu Glück.

Následně opozičnímu zákonodárci Alojzi Hlinovi vzkázal, že „10 let na nahlášení znásilnění přece není málo“. Opoziční poslanci na jeho slova reagovali hlasitými „Hanba!“ a „Fůj!“.

Zdaleka to nebylo všechno. Na schůzi se i s cedulemi přichystali poslanci hnutí Slovensko (dříve OLaNO, pozn. red.) bývalého předsedy vlády Matoviče. Jeho zákonodárci s nimi chodili po Národní radě. Stálo na nich, že vláda „páchá zločin“, nebo že si „zločinci sami udělují amnestii“.

Metelesku blesku

Matovič byl v hlavní roli i při jiné vyhrocené situaci. Expremiér si šel v jeden okamžik ostře promluvit s místopředsedou Národní rady L'ubošem Blahou, který v tu dobu řídil schůzi. Poslanci v ten okamžik kritizovali, že předkladatel zákona, ministr spravedlnosti Boris Susko, zrovna nebyl v sále.

Matovič posléze za Blahou přišel a ptal se ho, zda si myslí, že „je na Kubě“. Blaha je totiž znám jako velký příznivec marxistické ideologie a sám se označuje za „nejlevicovějšího poslance na Slovensku“. Místopředseda Směru Matovičovi vyzval, aby odešel, a to i mimo jiné slovy „Metelesku blesku, Matovič“. Ten naopak Blahovi hned několikrát a dokonce i na mikrofon řekl, že je „úchyl“.

Opoziční poslanci hlasno namietajú, že v sále nie je prítomný predkladateľ novely, minister spravodlivosti Boris Susko, čo vyžaduje rokovací poriadok. Schôdzu vedie Ľuboš Blaha, ktorý opakovane vyzval poslancov, aby sa upokojili a tvrdí, že predkladateľ príde. Opozícia žiada prerušenie rozpravy. Najviac kričia poslanci z Matovičovho hnutia. Poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková svoje námietky prišla opakovane Blahovi osobne k lavici povedať bosá s lodičkami v ruke, Blaha ju vyzýval, aby sa obula. Osobne k Blahovi prišiel aj Igor Matovič. Koaliční poslanci zas vyzývali nováčika v parlamente Richarda Glücka, aby to „išiel poriešiť“. Glück pred voľbami fyzicky napadol Matoviča a dvakrát ho udrel do tváre. Blahovi prišiel situáciu pomôcť vyriešiť Peter Pellegrini, poslanci sa následne upokojili. (@denníkn/strih Samo)

Posted by Zomri on Thursday, February 8, 2024

Opozice se zlobí, Čaputová naznačuje veto

„Jsem zhrzený. Snižovat promlčecí lhůtu při trestním činu znásilnění s primitivními výroky o tom, že v Americe si to ženy vymýšlejí, je neuvěřitelně hanebné. Poslanec Glück ze Směru a celá tato koaliční parta Fica, Danka a Pellegriniho dnes prorazila další dno,“ sdělil ve vyjádření pro CNN Prima NEWS opoziční lídr a předseda Progresivního Slovenska (PS) Michal Šimečka. Vadí mu však i další části zákona, které snižují tresty za korupci či hospodářskou kriminalitu a ruší elitní útvar prokuratury vyšetřující závažné zločiny.

PODÍVEJTE SE: Na Slovensku se blíží prezidentské volby

Exministryně spravedlnosti Mária Kolíková (SASKA) uvedla, že pokud bude zákon platný, skončí tím mnohé závažné kauzy. „Věřím, že s ohledem na to, co se dělo v parlamentu a jak probíhal celý proces, bude mít Ústavní soud dost důvodů na to, aby pozastavil účinnost ještě předtím, než bude zákon účinný,“ komentovala Kolíková na Facebooku.

Hanba. Vládna koalícia dnes schválila hanebnú novelu Trestného zákona. Ak čo i len sekundu bude platná, okrem amnestie...

Posted by Mária Kolíková on Thursday, February 8, 2024

Proti se staví také končící prezidentka Zuzana Čaputová. Novela podle jejího mínění může způsobit celospolečenské škody. „Na její přípravě se podíleli a za změny hlasovali i poslanci, kterým novela zlepší jejich procesní postavení v probíhajících trestních procesech,“ připomněla Čaputová fakt, že hned několik koaličních zákonodárců aktuálně stojí před soudem za různé delikty. Prezidentka dodala, že změny považuje za nepřijatelné a zvažuje kroky, aby zákon nenabyl účinnosti. Lze tak předpokládat, že ho vrátí zpět do Národní rady. Ficova koalice by ji však mohla přehlasovat.

Prijatie novely Trestného zákona je zlou správou pre Slovensko a všetkých jeho občanov. Nič na tom nezmenili ani na...

Posted by Zuzana Čaputová on Thursday, February 8, 2024

Tagy:
Slovensko trest znásilnění Igor Matovič krimi parlament korupce Peter Pellegrini Zuzana Čaputová Robert Fico USA Mária Kolíková rada Progresívne Slovensko SMER - sociálna demokracia směr Michal Šimečka